София. Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазване с така начертаните методи за отхлабване на мерките. Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет за разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Футболните мачове са в средата и са между 6 и 7 индекс на опасност. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен. Ако те се намират по средата на индекс на опасност за заразяване, то публиката се намира твърдо в 8. Никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички конфликтни места могат да бъдат спрени за посещение. Не може да функционира обществото без да има от къде да закупи храна и неща от 1ва необходимост. Магазините са в 4ка индекс на опасност за предаване на зараза“, коментира Мутафчийски. По думите му по-малките магазини са с индекс 3.

„Давал съм този пример и на министър Ангелов колко примитивни могат понякога да са методите, но ефикасни. Още с влизането всеки посетител да получава номерче и като излиза да го пуска в кошница. Когато свърши мястото да не се влиза повече. Видях го в Гърция. Ние налучкаме най-опасните места за разпространение на зараза – ясли, детски градини, училища, молове, барове, ресторанти. Сега в момента болниците са пълни не COVID болни, а с пациенти, които са отлагали планови операции. За учениците, министърът на образованието беше пределно ясен. Началните класове нямат никакви шансове за качествено обучение. Това беше един премерен риск, който трябваше да се поеме. Всички останали трябваше да жертваме нещо друго, за да могат нашите деца да се обучават“, каза още Мутафчийски.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови