София. Имаме заетост не повече от 35% от леглата, които са определени за COVID-19. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.
„При масовата ваксинация се предвижда да бъдат активно включени личните лекари. Личните лекари са около 4 800 в България. Платформа за записване за ваксинация би била полезна. Тази неща ще се случат, познавайки амбицията на министър Ангелов“, заяви той.

„ЕК е заложила много на „Астра Зенека“, защото тя е евтина и лесна за произвеждане. Тя има ефикасност от 70 и няколко процента е, защото още нямаме кратката характеристика на тази ваксина. Това не е никак малко. Грипната ваксина има под 50% успеваемост. Такива нива от 95% и повече процента успеваемост са много редки.
Масовата ваксинация зависи от броя на ваксините и от утвърждаването на новите препарати. ЕК има сключен договор със 7 производителя и ако всички успеят на произведат и защитят своите препарати, ще имаме над 2 млрд. за ЕС. В средата на лятото ще се сдобием с много ваксини, но не може да стане едномоментно. До 2-3 месеца ще стигнем до въпроса за масова ваксинация. Ще имаме много големи колечества и то „Пфайзер“, и от „Астра Зенека“, и от „Модерна“. Има избор“, посочи Мутафчийски.

По думите му ситуацията в цялата страна е доста по-лека отколкото беше ноември и декември. „Имаме заетост не повече от 35% от леглата, които са определени за COVID-19. Стигна се до решение, че болниците, които бяха задължени да разкрият между 20 и 50% от легловия си фонд си за COVID, могат да се ограничат до 20 – 25%. Във ВМА поддържахме около 28%. Не сме връщали никога пациенти, когато сме имали легла. Това е бил единственият лимитиращ фактор“, допълни той.

По думите му е отказал номинацията си за Мъж на годината, точно защото е лекар, а лекарският труд е колективен труд и не може да бъде в едно лице. Той добави, че там трябва да бъде един събирателен образ на медиците, които се борят с коронавируса.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови