София. До април ние ще може да ваксинираме повече от 100 000 човека, ако е утвърдена ваксината на „Астра Зенека“. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.
„Не се очаква от нас и от мен да издаваме здравен протокол за изборите. Министърът на здравеопазването и главният здравен инспектор отговарят за това, но след приключване на извънредното положение на 13 май всички отговорности за решенията са ясно разписани. Ние се явяваме като един консултативен орган, който може да даде препоръки. Аз ще се въздържа от всякакъв коментар по тази тема. Няма нужда да се открива топлата вода. Ние не се колебаем да преписваме добрите неща от другите държави, които дават ефект. Други държави проведоха избори. Има редица практики, които се смятат за успешни и това е нормално да се пренесе и българската действителност“, каза още Мутафчийски.

„България участва в една общоевропейска инициатива за закупуване на определен брой ваксини. Тя е на принципа, че ЕК договаря известни количества и ако всички фирми, с които е сключила договор, произведат ваксини, ще имаме над 2 млрд. ваксини за ЕС. Нашето население е 1.55% от населението на ЕС и точно толкова ваксини получаваме при всяка пратка, влязла в ЕС. Получаваме толкова, колкото са по регламента. Това е много, но подозирам, че ЕС предвижда една солидарност в другите държави, които са извън ЕС. Ние ще можем да ги продадем или подарим и това вече е наш избор, но ако ги продадем, трябва да върнем на ЕС част от парите, които е инвестиран за тях“, посочи той.

„До април ние ще може да ваксинираме повече от 100 000 човека, но ако е утвърдена ваксината на „Астра Зенека“, чиято първа доставка ще е от 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с „Пфайзер“, от която ще имаме минимум 60 000 дози до средата на февруари. „Модерна“ ще върви по този път и следващата пратка ще е около 4000 дози, а след това ще са десетки хиляди. Много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането и ще се премине към другите етапи. Активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи и да се ваксинират паралелно при достатъчен брой на ваксините. Това зависи от количеството на ваксините. Няма никакъв субективен ефект в броя на ваксините в България. Тези неща са определени. Нашата квота е 1.55% от количествата за ЕС“, заяви Мутафчийски.

„Нараства доверието към ваксинирането и това е нормално. Направихме ваксинирането публично, защото сме длъжни, за да увлечем след себе си и други хора. Много хора вярват в това, което правим и трябва да видят, че се случват нещата. Нямам никакви резерви към ваксинирането. Това е много бързо възникнал продукт но има ли някой, който да излезе и да каже, че има лекарствен продукт, който да е изпробван досега на 44 000 души. Няма такъв продукт. 460 служители на ВМА са ваксинирани вече. Днес започваме с ваксините на „Модерна“ – 30 броя, които са ни определени като квота“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови