Китайският Наказателен кодекс предвижда строги мерки, включително и смъртното наказание за всички производители и разпространители на фалшиви лекарства, както и за тези, които злонамерено са заразили други хора с коронавируса.

Съобщава се, че в съответствие с Наказателния кодекс на Китайската народна република, Закона за предотвратяване и лечение на инфекциозни заболявания, Закона за реагиране при извънредни ситуации и възгледите на Върховния народен съд, Върховната прокуратура, Министерството на обществената сигурност и Министерството на правосъдието в КНР относно наказанията за престъпления, свързани с избухването на епидемия от нов вид коронавирус , са открити 21 престъпления и за 4 от тях виновните са заплашени от смъртно наказание.

Смъртното наказание може да бъде приложено за тези, които са знаели, че са заразени с коронавируса и са отказали карантина и лечение или нарушават карантинния режим, посещавайки обществени места.  Тези мерки важат включително и за лица, които имат дори само съмнение, че са заразени с вируса.

Смъртното наказание грози и тези, които „по време на епидемия нанасят умишлено вреда на медицинския персонал със сериозни последици или умишлено увреждат защитното облекло на медицинския персонал, плюят върху медицинските работници и в резултат на това ги заразяват с коронавирус“.

Смъртно наказание или доживотен затвор грози също и отговорните лица на предприятия, занимаващи се с производство и продажба на фалшиви или нестандартни лекарства за лечение и профилактика на инфекциозни заболявания.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови