При доброволците не са забелязани никакви симптоми и неблагоприятни реакции, сочат от ведомството

Специалистите не са отчели странични ефекти при доброволците, участвали в клиничните изпитания на ваксината срещу COVID-19, разработена от новосибирския център “Вектор”, съобщиха ТАСС и БТА, като цитираха информация от Роспотребнадзор.

“С изключение на незначителна и кратковременна (1-2 дни) болезненост на мястото на инжектиране у няколко доброволци, участвали в клиничното изследване на ваксината “ЕпиВакКорона”, не са забелязани никакви странични ефекти. При доброволците не са забелязани никакви симптоми и неблагоприятни реакции след ваксиниране”, се посочва в съобщението.

От ведомството подчертават, че ваксината “ЕпиВакКорона” се отличава с висока степен на безопасност, обусловена от технологията на създаването й. Тя не съдържа жив вирус и създава имунитет с помощта на изкуствено синтезирани пептиди.

На 24 юли центърът “Вектор” получи разрешение от руското здравно министерство да проведе клинични изпитания върху доброволци на своята разработка, която е втората потенциална руска ваксина срещу COVID-19. Изпитанията започнаха на 27 юли върху двадесет доброволци, които бяха изписани на 8 септември. Директорът на Роспотребнадзор Анна Попова обяви, че клиничните изпитания на ваксината ще приключат на 30 септември, след което се пристъпва към етап на пострегистрационни изследвания. 

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови