Когато използвате етерични масла, много често се нуждаете от базови масла, с които да ги комбинирате. Научете повече за базовите масла – какви могат да бъдат те и как точно бихте могли да ги употребявате.

Всичко, което трябва да знаете за базовите масла
 © iStock

Базовите масла са масла без аромат или с много малък такъв. Те се използват за разреждане на етеричните масла преди нанасянето им върху кожата по време на ароматерапевтичен масаж или при други локални приложения.

Съотношението между етеричното масло и базовото масло зависи от няколко фактора. На първо място какъв вид е етеричното масло, върху каква зона от тялото ще бъде прилагана комбинацията от маслата, здравословното състояние и възрастта на човека.

Базови и етерични масла могат да се смесват и използват в лосиони за тяло, кремове, олио за тяло, олио за баня, маски за коса и балсами за устните.

Видове базови масла

Обикновено базовите масла се произвеждат от ядките, семената или пък ядрото на растенията. Някои от най-популярните базови масла са: кокосово масло, сладко бадемово масло, кайсиево масло, масло от авокадо, масло от гроздови семки, лешниково масло, конопено масло, шафраново масло и сусамово масло. Маслото от жожоба, което технически не е масло, а течен восък, също често се използва като базово масло.

Добави описание

Етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху кожата, защото те са силно концентрирани и могат да предизвикат раздразване на кожата, както и други нежелани реакции. Комбинирането на етерично масло с базово масло позволява безопасното използване.

Как да изберете базово масло?

Базовото масло, което е най-добро за вас, зависи от вашия тип кожа, мястото, на което ще го прилагате, както и дали имате някакви алергии. За да разберете кое базово масло е най-подходящо за вас, експериментирайте с няколко, като нанесете малко количество от всяко върху кожата си и наблюдавайте как реагира тя.

Ако искате да нанасяте базово масло върху лицето си, например, маслото от гроздови семки е добър вариант (особено за кожа, предразположена към акне). Нанасянето на масла върху косата може да бъде полезно, ако косата е суха или повредена.

Ако целта е комбиниране на етерично и базово масло за масаж, в този случай са подходящи бадемовото масло, кокосовото масло, маслото от жожоба или маслото от кайсиеви ядки.

Добави описание

За да удължите годността на базовите масла, те трябва да се съхраняват далеч от топлина или пряка слънчева светлина.

Предпазни мерки при употребата на базови масла

Важно е да се отбележи, че някои базови масла могат да предизвикат алергии – най-вече при хора с алергии към ядки. Освен това в някои случаи разреждането на етерично масло с базово масло не е гаранция за намаляване риска от нежелана реакция (като алергичен контактен дерматит, например).

Когато смесвате етерични масла с базови масла, избягвайте прякото излагане на кожата в контакт с етеричните масла. Препоръчително е също така да комбинирате маслата в проветриво помещение.

Бременните жени, тези, които кърмят, както и децата, винаги трябва да се консултират със специалист, преди да използват етерични масла.

Прочетете още:

6 случая, в които не трябва да използвате етерични масла

Седемте ароматни масла, които лекуват всичко

6 етерични масла при менопауза

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови