„Мушиците“ може да са сигнал за проблем с очите… Но дали не става дума за нещо друго? Научете повече за 5 причини за „мушици“ пред очите

ВНИМАНИЕ не са за подценяване! „Мушици“ пред очите - 5 причини
 © iStock.com

Тези малки черни петънца са познати на всеки: достатъчно е само бързо да станете от леглото, да се озовете за дълго време в задушно помещение или да си ударите главата – и тези „мушици“ се явяват. Това е нормално и не трябва да ви безпокои. Но е възможно в някакъв момент да забележите, че тези „мушици“ са започнали да се появяват твърде често. Ето това е моментът, в който трябва да се замислите за посещение при лекар, като предварително можете да направите лесна самодиагностика – не за да се самолекувате, а да проследите какви други симптоми може да имате.

 

ПРИЧИНА №1 Повишено артериално налягане

Не е тайна, че често хипертонията протича безсимптомно. В много случаи единственото проявление на високото кръвно могат да се окажат именно тези „мушици“. Ако забележите, че са започнали да „долитат“ по-често, измерете си кръвното. Ако се окаже над 140/90 (а за класическите хипотоници стига и 130/80), е много вероятно именно хипертонията да е причина. Измерването на кръвното налягане може да прояви и още една възможна причина – артериална хипотония (или намаляване на кръвното под 100/60).

Какво да правите? В първия случай редовно мерете кръвното – по два пъти на ден в продължение на месец, а после, „въоръжени“ със записаните стриктно стойности, посетете личния си лекар. Във втория случай изпийте чаша силно кафе и полегнете с вдигнати нависоко крака.

 

 

ПРИЧИНА №2Мигрена

В повечето случаи пристъпът на мигрена се предшества от т.нар. аура различни зрителни смущения, сред които нерядко се срещат и нещо като светкавици пред погледа, поява на светли или обратно – тъмни „мушици“. След тази аура идва и самият мигренозен пристъп: силната болка  може да трае от няколко часа до няколко дни. Болните със стаж, както се казва, познават предвестниците и симптомите на тази аура, а познават и нещата, които могат да провокират тази атака (например вино, шоколад, силна музика). Хората, които за пръв път се сблъскват с мигрена, може да не разберат веднага за какво става дума, но описването на това, което е предшествало главоболието, вкл. и „мушиците“, ще помогне на невролога да постави правилна диагноза.

Какво да правите? Лекуването на мигрената а най-вече – профилактиката на повторни пристъпи, не е лесна работа и е по силите на невролог. Затова, ако сте установили наличието на такива „мушици“ пред очите ви, след които идва главоболие, обърнете се към специалист възможно най-скоро.

 

8 домашни лека срещу главоболие и мигрена

 

ПРИЧИНА №3Шийна остеохондроза

С възрастта при много хора се втвърдяват еластичните по природа хрущяли – междупрешленните дискове. Най-напред се засягат шийните и лумбалните части на гръбнака, които са подложени на максимално натоварване през целия живот. Проблемът е в това, че разрастващата се тъкан на дисковете започва да притиска минаващите там съдове и нервни влакна. В резултат се появява главоболие, световъртеж, потъмняване в очите и „прелитане“ на „мушици“. Характерен признак за това, че причината е остеохондрозата, е усилването на симптомите при завъртане или наклон на главата.

Какво да правите? За диагностицирането на остеохондрозата може да помогне ЯМР/МРТ (ядрено-магнитен резонанс или, както още се нарича – магнитно-резонансна томография), а неврологът ще подбере правилното за вас лечение, което може да е най-различно: от плуване и масаж до таблетки и дори хирургично лечение.

 

10 болки, които НЕ бива да пренебрегвате

 

ПРИЧИНА №4Нарушение на мозъчното кръвообращение

Инсултът или транзиторната исхемична атака могат да започнат с такъв неспецифичен симптом като появата на трептящи пред очите „мушици“. Но при развиване на такова сериозно заболяване не бива да очаквате, че „мушиците“ ще останат единственият признак. Затова, ако освен тях се появи слабост в ръката или крака от една и съща страна на тялото, силен световъртеж, гадене, нарушение на речта или загуба на симетрията на лицето, трябва възможно най-бързо да извикате спешна помощ.

Какво да правите? Щом сте установили, че след „мушиците“ идват много по-сериозни симптоми, които могат да сочат, че има инсулт, не се бавете с викането на лекар – важна е всяка минута.

Инсулт - как да се предпазите?

 

ПРИЧИНА №5 Новообразувание в мозъка

„Мушиците“ пред очите могат да са първи симптом на сериозно заболяване, дори на цяла група заболявания – новообразувания в мозъка. Според неврохирурзите, въпреки че туморите в главния мозък се делят на доброкачествени и злокачествени, всички те се отнасят условно към злокачествените, защото растат в затворената област на черепа и могат сериозно да притискат главния мозък. Затова, ако регистрирате този наглед несериозен, но често появяващ се симптом („мушиците“ пред очите), обърнете му внимание – така може значително да облекчите работата на лекарите и да удължите живота си.

Какво да правите? Обърнете внимание дали зениците ви не са с различен размер, дали освен „мушиците“, нямате раздвояване на погледа, упорито главоболие и световъртеж. Ако у вас възникнат подозрения, най-добре се обърнете към лекар, за да може възможно най-скоро да се провери състоянието на мозъка с помощта на МРТ. 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови