София. Министерски съвет прие въвеждането на по-строги противоепидемични мерки в борбата с коронавируса. Те влизат в сила от петък вечерта (27 ноември), а периодът на действието им изтича на 21 декември. Кабинетът е взел и решение за удължаване на извънредната епидемиологична обстановка с 2 месеца – до 31 януари 2021 г.
„Не сме казали, че всички мерки, които сме взели, ще отпаднат автоматично на 21 декември, а че ще започнем да ги разхлабваме. Основната ни идея е хората да прекарат спокойно предстоящите коледни празници, без напрежение“, уточни здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Ето и мерките:
1. Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции, в това число за всички ученици от 1. до 12. клас. Прекратяват се всички извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи. Това важи и за всички висши училища.Преустановяват се всички присъствени и групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и др. обучителни центрове и школи, организирани от физически и юридически лица.
2. Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.
3. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.
4. Преустановява се провеждането на всички групови, културни и развлекателни мероприятия. Изключения ще са театрите, които ще могат да работят при заетост на местата до 30 % от общия си капацитет при спазване на физическа дистанция най-малко 1,5 метра и поставяне на защитна маска за лице.
5. Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.
6. Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на заповедта на здравния министър. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18-годишна възраст се провеждат без публика.
7. Преустановяват се посещенията във фитнес центрове.
8. Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса.
9. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.
10. Преустановяват се посещенията на търговските центрове и търговски центрове от типа МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги и офиси на телекомуникационните оператори.
11. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания и екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и групово посещение на туристически обекти в страната.
Малките квартални магазини няма да бъдат затваряни. Остават отворени и църкви, джамии и синагоги, както и парковете и градините. Няма да бъде налаган вечерен час.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката.
„Няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията“, посочи той.
Социалният министър Деница Сачева обяви, че правителството е взело решение за нова помощ за служителите, които няма да имат възможност да работят в следващите 3 седмици.По думите й мярката е в размер на 50 млн. лв. и ще успее да стигне до 50 000 души. Служителите от затворени бизнеси ще получават директно 24 лв. на ден по банковата си сметка.
„За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник, като тя ще се изплаща директно на работещите и служителите. Работодателят ще трябва да предостави списък на работниците. Работниците съответно ще трябва да са в неплатен отпуск и да се предоставят банковите си сметки“, обясни тя.
Сачева допълни, че продължава действието на мерките 60/40 и 80/20, а също изплащането на 1 000 лв. за медицинския персонал на първа линия в борбата с коронавируса и подкрепата за общопрактикуващите лекари. Няма да спира и патронажната грижа за хората, които са под карантина.
Социалният министър обясни, че е помислено и за родителите, които няма да могат да гледат децата си заради преустановяването на работата на училищата, детските градини и яслите.
„Имаме нова помощ, която приехме и която може да се използва, тъй като променихме критериите за достъпа до нея. Средният доход на член на семейството трябва да бъде 915 лв. Ако родителите са в неплатен отпуск, могат да ползват 610 лв. – минималната работна заплата. Всеки, който иска, може да влезе в сайта на Агенцията за социално подпомагане, и да види условията. Ще можем да подкрепим доста родители, тъй като голяма част от тях вече са използвали своите платени отпуски. Колегите и от Агенцията по заетостта са готови със схемата за детегледачки. Тя продължава така, че родителите в заетост могат да кандидатстват за детегледачка, която да използват в следващия месец. Училищата и детските градини по-скоро ще отворят след Нова година“, обясни Деница Сачева.
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че съвместно с работодателите се обсъждат варианти за подкрепа на бизнеса, който ще бъде засегнат от новите мерки. По думите му най-вероятно ще се приеме решение за компенсация, която ще е процент от оборота на засегнатите бизнеси. За помощта ще бъде освободен ресурс от 156 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.
„Те бяха предвидени за две други мерки, които ще бъдат отложени. Ще бъдат използвани за тези мерки, които ще съгласуваме в близките часове с представителите на бизнеса. Тези мерки ще бъдат подпомогнати от НАП, които ще работят заедно с нас така, че да постигнем най-бързия ефект и да стигнат до бизнеса по най-бързия и прозрачен начин“, допълни той.
Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски посочи, че мерките са абсолютно необходими, за да се намали натискът върху здравната система. Той обясни, че се очаква в края на втората седмица те да доведат до спад при заболеваемостта от COVID-19, а на третата – до намаляване и на смъртните случаи вследствие на инфекциозното заболяване.
Очакванията на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев са с въвеждането на новите мерки да се достигне до плато и в заболеваемостта, и в смъртността от коронавирус.
По-късно министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че се обмисля удължаване на учебната година за децата от 1. до 6. клас.
„В същото време трябва да имаме предвид, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици. Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1. до 3. клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. За 1. и 6. клас имаме две седмици маневреност през юни месец. Надяваме се, че ситуацията ще се подобри и ще позволи връщане на присъственото обучение“, допълни той.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Народното събрание да спрете гласуването на бюджета за 2021 г., защото премиерът Борисов е затворил държавата, без да осигури грижа за хората.
“Разбира се, здравето на хората е най-важно, но това затваряне трябваше да бъде съпътствано с икономически и социален план. Правителството направи това затваряне без готовност за нови икономически мерки, които да влязат в сила веднага едновременно със затварянето. Икономическите субекти затварят в петък, но никой не знае кога ще влезе в сила държавната помощ в икономиката, за домакинствата и семействата”, отбеляза тя.
Лидерът на НФСБ и заместник-председател на НФСБ Валери Симеонов заяви, че от партията посрещат новината за мерките срещу пандемията и с удовлетворение, и с неудовлетворение.
“Новото и положителното е, че не се затварят малките търговски обекти, което дава възможност на бездруго ощетеният от епидемията дребен и среден бизнес да продължава да функционира. Другото, от което сме удовлетворени е, че не се спират спортните състезания, тъй като те представляват един отдушник на хората, които са ограничени в своите контакти извън дома. Дава се възможност също така и на футболното първенство да продължи. Не е неизвестен фактът, че практически почти всички футболни отбори прекараха коронавируса. Поздравявам за това решение изпълнителната власт”, коментира той.
По думите на Симеонов парковете, градините и междублоковите пространства са огнища на коронавирус. Той коментира и социално-икономическите мерки в подкрепа на хората и бизнеса.
„Не виждаме съпътстващи икономически мерки – мярката 60/40 може да отпадне и да бъде редуцирана във варианта 80 % от оборота за месеца. Не виждаме задължителните съпътстващи икономически мерки, които би трябвало да съпровождат едни такива ограничения. Считаме, че би трябвало да се въведе финансова компенсация на всички обекти и фирми, които са ощетени. Това са на първо място туристически и ресторантьорски бизнес, моловете“, обясни лидерът на НФСБ.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови