София. Медицинските сестри от детските градини и училищата могат да се включат в борбата с COVID-19. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Владимир Маринов, заместник-председател на ПП АБВ.

„Изненадани сме, че и министърът, и Националният оперативен щаб, най-малко през последния месец и половина, в който здравната ни система е изключително натоварена, пропуснаха факта, че има резерв. При положение, че детските градини и училищата не работят, би следвало да се обърнем към тях, защото те са подготвени хора. Община Петрич е пионер в това начинание, защото успя да активира екипа си от медицински сестри, които ще се включат в борбата с COVID-19“, обясни Владимир Маринов.

Според заместник-председателят на ПП АБВ големият проблем не е на общинско ниво, а в липсата на стимули.

„Постоянно тръбим по медиите, че системата е натоварена, готови сме да предложим 3 000 лева за санитари. В същото време не можем да осигурим нормален ресурс и да привлечем специалисти, които биха били много по-полезни. Не е въпросът някой да задължи тези хора да се включат в борбата с COVID-19, въпросът е държавата да даде адекватно предложение“, каза още Владимир Маринов.

ПП АБВ предлага медицинските сестри от детските градини и училищата да продължат да получават редовните си месечни възнаграждения, но да получават и допълнителни средства, ако се включат в борбата с пандемията.

„За периода, в който могат да се включат, да получават тези 1000 лева, които г-н Борисов многократно обещава за медицинския персонал. Тогава можем да говорим за реален стимул“, добави Владимир Маринов.

Цоня СЪБЧЕВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови