Ако обичате праскови, ще ви изненадаме с една добра новина – те са страхотно лечебно средство, с което лесно можете да преборите някои здравословни проблеми.
Така например се знае, че плодът на прасковата е с богат и разнообразен химичен състав, а това определя високата му биологична стойност. Той съдържа захари, от които преобладаваща е захарозата, а глюкозата и фруктозата са в по-малки количества.

Лечебните свойства на прасковата са много:
Известно е, че прасковата активира отделянето на стомашен сок и така улеснява храносмилането, което е от съществено значение за хората, които се хранят с по-мазна храна. Също така тя облекчава пристъпите на гадене, като е в състояние да помогне дори при хора, за които медикаментите се оказват безполезни.
Прасковата активира и образуването на еритроцити и хемоглобин, което я прави чудесна храна за хората с анемии. Подходяща е и за пациенти с чернодробни заболявания, защото е прочута с това, че подобрява функцията на черния дроб.

Същевременно прасковеният плод съдържа калий, който благоприятства дейността на сърдечно-съдовата система.
В народната медицина прасковите са популярни и с лечебния си ефект при деца с нарушена обмяна на веществата.
Отварата от листа или цвят на праскова са също много полезни. Те се препоръчват за хора, които страдат от запек или имат кожни проблеми, например екземи.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови