София. Текат разговори с няколко държави отвъд договорите на ЕК за осигуряване на допълнителни количества ваксини. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV.
„Надявам се до дни, когато имаме нови дози ваксини, зелените коридори ще бъдат възстановени. Опашката на българияна винаги му действа магнетично и дефицитът на нещо води до обостряне на интереса. Зелените коридори ще бъдат възстановени до дни, когато имаме достатъчно дози ваксини. Това е европейски проблем. Дозите ваксини, които са договорени с всички компании, се оказват различни от тези, които получаваме. България не може да поръча и ползва неодобрена ваксина, но няма да имаме никакви предразсъдъци да доставяме ваксини и на ниво билатерални споразумения с други държави, както правят някои европейски държави.

„Всяка ваксина, за която имаме уверението, че е безопасна, и имаме възможност да осигурим дози, това ще бъде направено. Целта е до края на летния сезон една голяма част от населението – около 40% изглежда да е таванът сега, да е ваксинирано или с имунитет, за да бъдем подготвени и да има проява на вируса, тя да е много малка“, посочи той.

„Текат разговори с няколко държави отвъд договорите на ЕК с производителите на ваксини за осигуряване на допълнителни количества ваксини. Става дума за ваксини, които са одобрени и сертифицирани и одобрени за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Ако руската ваксина получи одобрение, на база двустранен договор с Русия бихме могли да купуваме количества и от тази ваксина. Иска ми се поне във ваксините да няма толкова много политика. Когато говорим за човешкото здраве, трябва да няма толкова много политика“, заяви Дончев.

„Лятото миналата година, когато се говореше за напредъка на производствата на ваксини, се говореше, че „Астра Зенека“ първи ще пуснат ваксината. Поръчали сме достатъчно от всикчи ваксини. Проблемът в момента е, че всички производители забавят доставките си. Има подозрения, че други държави извън ЕС получават повече бройки ваксини на по-висока цена. Търговска война можем да го наречен. Стремеж на всяка държава е да ваксинира колкото се може повече хора. Важно е за това как се чувстват хората, но е важно и за икономиката“, каза още Дончев.

„Едва ли за една година сме успели на всички хора, пострадали от кризата. Но беше инвестиран безпрецедентен ресурс за справяне на последиците от кризата. Няма държавна подкрепа, която може да замести това да правиш нормален бизнес или да получаваш своята заплата“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови