На прага на есента и в четвърта вълна Covid-19 все отново чуваме навсякъде около нас да се говори за имунитет. А фаворит за подсилване на имунната система безспорно е витамин С.

Витамин С - 6 ползи за тялото
 © iStock

Витамин С е витамин, който тялото ви не може да произведе. Тоест, единственият начин да си го набавите е чрез храната или под формата на добавки. Витамин С има важна роля за цялостното здравословно състояние, в следващите редове ще си поговорим повече за това.

Можете да си го набавите от храни като портокали, лимони, киви, ягоди, чушки, броколи, спанак и кейл. Освен чрез храната, може да заредите тялото си в витамин С и под формата на хранителни добавки.

 

Препоръчителната дневна доза витамин С е 75 мг за жени и 90 мг за мъже

 

7 научно доказани ползи от витамин С

 

1. Витамин С срещу хронични заболявания

Витамин С е силен антиоксидант, който повишава естествените защитни сили на организма. Антиоксидантите са молекули, които подсилват имунната система и противодействат на вредните молекули, наречени свободни радикали. Натрупването на свободни радикали причинява състояние, наречено оксидативен стрес, което се свързва с различни хронични заболявания. Редовният прием на витамин С повишава нивото на антиоксиданти с до 30%.

 

2. Витамин С срещу високо кръвно налягане

Изследвания доказват, че редовният прием на витамин С понижава кръвното налягане – при хора с или без хипертония. Макар да не може да замести лекарствата за високо кръвно, витамин С повлиява положително общото състояние на хората с хипертония.

 

► Високо кръвно налягане – симптоми, диагностика, лечение

Високо кръвно налягане - симптоми, диагностика, лечение

 

3. Витамин С срещу сърдечни проблеми

Най-много хора по света умират тот сърдечни проблеми. Фактори, които повишават риска от заболявания на сърцето, са високото кръвно, висок LDL холестерол, нисък HDL холестерол. Редовният прием на витамин С повлиява благоприятно тези показатели и така намалява риска от заболявания на сърцето.

Проучвания показват, че ако си набавяте витамин С от храната, рискът от сърдечни заболявания е по-нисък, отколкото, ако го приемате само чрез добавки.

 

4. Витамин С срещу недостиг на желязо в организма

Желязото е минерал, ключов за производството на червени кръвни телца и за преноса на кислород в тялото. Желязо може да си набавите от месо и някои растителни храни. Но желязото от растителни източници се усвоява трудно. Витамин С променя това, като трансформира желязото и подобрява неговото усвояване с до 67%.

 

► Анемия: 12 симптома, които да НЕ пренебрегвате

анемия

 

5. Витамин С подсилва имунната система

Най-популярната причина хората да приемат витамин С под формата на добавка е подсилването на имунната система. Витамин С стимулира тялото ви да произвежда бели кръвни телца, които ви пазят от инфекции. Освен това витамин С пази същите тези клетки от вредните свободни радикали.

 

6. Витамин С се грижи за здравето на мозъка и силна памет

Изследвания показват връзка между повишен риск от деменция и инфекции около мозъка, гръбнака и нервите в тази част от тялото. Приемът на витамин С намалява риска от инфекция и така предпазва мозъка.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови