Ролята на витамин А

Ролята на витамин А за организма е изключително важна. Той влияе пряко върху процесите на растеж и диференциация на епителната и костната тъкан, поддържане на имунологичния статус. Също така, витамин А насърчава производството на полови хормони и така благоприятства поддържането на репродуктивната функция.

Ролята на витамините от група В 

Витамините от група В от своя страна също играят ключова роля по отношение качество на интимния живот. Те вземат участие в метаболитните процеси и енергията в организма, необходими са за правилното функциониране на централната и периферната нервни системи. В този смисъл, недостатъчният им прием ни прави уязвим към стресови фактори.

Витамин В1 (тиамин) функционира в организма като необходим коензим в метаболизма на мазнини, протеини и въглехидрати по време на производството на енергия. Той участва активно в синтеза на ацетилхолин, който има огромна роля в предаването на нервните импулси. Особено мъжете трябва да обърнат голямо внимание на витамин В2 (рибофлавин), защото недостигът му води до отрицателни промени в кръвоносните капиляри – луменът им се разширява, тонусът намалява и притокът на кръв през тях се нарушава, което пък, от своя страна, оказва вредно влияние върху сексуалната функция.

Витамин В5 (пантотенова киселина) също служи в полза на мъжката сила, тъй като е структурен компонент на едно от базовите за метаболизма вещества – коензим А. Коензим А е в основата на метаболизма на протеините, въглехидратитеи мазнините, а също така участва и в синтеза на ацетилхолин, кортикостероиди, хемоглобин и други съединения. Освен това пантотеновата киселина има нормализиращ ефект върху имунната система на организма.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови