Кога кръвното налягане е прекалено високо? Какво означават двете стойности, които го формират? Как се диагностицира хипертония и как да промените живота си, за да контролирате кръвното налягане? Ето всичко, което трябва да знаете, за кръвното налягане.

Високо кръвно налягане - симптоми, диагностика, лечение
 © iStock

Какво e високо кръвно налягане?

Показателите на кръвното налягане показват колко кръв преминава през кръвоносните съдове и какво съпротивление среща, когато сърцето изпомпва кръвта.

Колкото по-тесни са кръвоносните съдове, толкова по-голямо е съпротивлението. В дългосрочен план високото кръвно води до редица здравословни проблеми. Най-опасните са тези на сърцето.

Хипертонията се развива в рамките на няколко години, като може да протича и без никакви външни симптоми. Дори да е асимптомачино, високото кръвно уврежда кръвоносните съдове и някои органи (най-често това са очи, мозък, сърце и бъбреци).

Високото кръвно трябва да се диагностицира навреме. Лекарят ви ще ви даде инструкции как да проследите проблема. Ще са нужни и промени в начина на живот и може да се наложи и прием на лекарства.

 

Видове високо кръвно налягане

Има два вида високо кръвно налягане – първична (есенциална) хипертония и вторична хипертония. Ето по няколко думи за всяка от тях.

 

Първична (есенциална) хипертония

Това е по-често срещаната хипертония.Тя се развива с течение на времето. Точната причина е трудна за определяне, но има някои фактори, които да се вземат предвид.

Гени – има хора, които са генетично предразположени към високо кръвно налягане. Ако в семейството ви има много случаи на хипертония, е добре редовно да следите кръвното си.

Промени в тялото – понякога хипертонията е резултат от други промени в тялото. Например с възрастта бъбреците започват да работят различно и това води до дисбаланс при солите и течностите, което пък – до високо кръвно.

Начин на живот – нездравословният начин на живот повишава риска от хипертония. Затлъстяването, употребата на алкохол и тютюнопушенето са тясно свързани с високото кръвно.

 

Вторична хипертония

Вторичната хипертония се появява изведнъж и често е по-обострена. Тя е резултат от други състояния като:

 • бъбречни заболявания
 • обструктивна сънна апнея
 • проблеми с щитовидната жлеза
 • алкохолизъм или наркомания
 • страничен ефект от някои лекарства

 

Високо кръвно налягане (хипертония): Симптоми

Хипертонията често се нарича тихо заболяване, защото протича без симптоми и се развива в рамките на години, дори десетилетия. Ето и някои от симптомите на остра хипертонията:

 • главоболия
 • задух
 • кръвотечение от носа
 • изпотяване
 • замаяност
 • болки в гърдите
 • промени в зрението
 • кръв в урината

Ако някой от тях се появи, трябва ВЕДНАГА да потърсите лекарска помощ. 

За да не се стига до тези симптоми, трябва редовно да следите кръвното си налягане. Създайте си навик веднъж или няколко пъти седмично да измервате кръвното си налягане. Най-добре записвайте стойностите в тетрадка. Вписвайте дата и час на измерване. Така, ако се появи проблем, ще имат цялостен поглед.

 

високо кръвно, хипертония

 

Високо кръвно налягане: Диагностика

Хипертонията се диагностицира с редовно мерене на кръвното. Ако забележите, че стойностите са завишени, трябва да говорите с лекаря. Той най-вероятно ще ви препоръча измерване на кръвното по определена схема и да си запишете резултатите. След като му ги представите, ще прецени какви стъпки са необходими.

Най-често при диагностицирането на хипертония, лекарите препоръчват ЕКГ, ехография на бъбреци и сърце, изследване на кръв и урина, за да изключат други състояния.

 

Систолично и диастолично налягане

Това са двете стойности, които “формират” вашето кръвно налягане. Ето какво означават:

Систолично налягане – това е т.нар. горна стойност. Определя налягането в артериите, когато сърцето бие и изпомпва кръв.

Диастолично налягане – това е долната стойност. Тя показва налягането в артериите между отделните удари на сърцето.

високо кръвно налягане

 

Кои са 5-те категории кръвно налягане?

Здравословно – нормалното и здравословно кръвно налягане е 120/80 и по-малко.

Повишено – Когато горната граница е между 120 и 129, а долната е по-малко от 80.  В тези случаи се препоръчва човек да направи някои здравословни промени в начина си на живот. Рядко се лекува с медикаменти.

Хипертония фаза 1 – ако систоличното налягане е между 10 и 139, а диастоличното – между 80 и 89. 

Хипертония фаза 2 – систоличното налягане е 140 и нагоре, а диастоличното – 90 и нагоре.

Хипертонична криза – когато систоличното налягане е 180 и нагоре, а диастоличното – 120 и нагоре. При хипертонична криза веднага трябва да потърсите лекарска помощ. Ако кризата е съпътствана от промени в зрението, болки в гърдите или задух, веднага посетете спешна помощ.

хипертония високо кръвно

 

Променете начина си на живот!

Здравословният начин на живот ще ви помогне да контролирате факторите, които причиняват хипертония. Ето как да промените ежедневието си:

 

Нов и здравословен хранителен режим

За да намалите риска от хипертония, трябва да хапвате храни, които сърцето “обича”. Здравословната диета помага за контрол на симптомите на хипертония, но е ефективна и по отношение на превенцията.

Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба са храните за здраво сърце. Избягвайте пърженото и тлъстите меса, използвайте здравословни мазнини за овкусяване на салатите, не прекалявайте с кафето, енергийните и газираните напитки.

 

Бъдете физически активни

Упражненията, независимо какви, помагат да се преборите със стреса, да намалите кръвното и да се погрижите за сърдечносъдовата система. Не е необходимо да отделяте часове за тренировки ежедневно, важното е физическата активност да е редовна. Комбинирайте кардио и упражнения с тежести.

 

Вкарайте теглото в норма

Затлъстяването увеличава риска от хипертония. Затова първата и най-важна цел трябва да е влизане във форма и сбогуване с излишните килограми.

 

6 вида затлъстяване

 

Контролирайте стреса

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, нали?! Открийте своя начин да намалите стреса:

 • спорт
 • медитация
 • дихателни практики
 • масаж
 • йога

Наспивайте се

Сънят е много по-важен, отколкото предполагате. Добрият сън помага за отслабване, за намаляване на стреса и за пълноценна физическа активност.

 

Намалете захарта

Подсладените храни и напитки съдържат т.нар. празни калории, които увеличават риска от затлъстяване.

захар и високо кръвно

 

Намалете солта

Ако имате хипертония или сте в рисковата група, намалете солта. Това не е толкова лесно, защото в голяма част от храната ни има скрита сол. За да намалите солта, избягвайте храната, приготвена отвън, откажете се от полуфабрикатите. Заменете ги с плодове, зеленчуци, месо и риба, които да готвите у дома.

 

Откажете се от вредните навици

Още едно нещо, което е лесно на думи, но се случва трудно. Отказването от вредните навици като тютюнопушене и пиене на алкохол е особено важно в борбата с високото кръвно налягане (и не само). Химикалите в цигарите увреждат тъканите и буквално втвърдяват стените на кръвоносните съдове. Алкохолът пък повишава кръвното налягане.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови