София. Страхът от зараза е спрял около 30% от пациентите с обострени хронични заболявания да потърсят болнична помощ. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на Националната пациентска организация (НПО) Виктор Паскалев. Пренебрегването на важни симптоми, заради страха от заразяване с коронавирус в болничните заведения, може да доведе до усложнения и тежки заболявания, предупреди той. Най-засегнати от противоепидемичните мерки са възрастните хора, каза още Паскалев.
Основен проблем остава ползването на болнична помощ в условията на Covid-19, подчерта Паскалев, като уточни, че това е свързано с ограниченията и противоепидемичните мерки. Той припомни, че освен коронавируса има много други заболявания.

„През този период, когато достъпът е затруднен, хронично болните трудно се проследяват и се забавя диагностицирането на хората със симптоми. Това обостря заболяванията и утежнява тяхното лечение като цяло“, коментира той.

Над 7 хиляди обаждания са постъпили на горещата телефонна линия, която организацията е открила за консултации по време на пандемия, каза още Паскалев.

„В началото обажданията бяха за ендокринолози, обаждаха се пациенти с диабет, които контролират заболяването си в домашни условия. Търсеха се още кардиолози и пациенти за консултации в онкологията. Продължава да има много обаждания към екипа от психолози за тревожност и развитие на паник атаки, както и обостряне на състояние на пациенти с клинични прегледи на психично състояние. Обаждат се и немалко социално слаби пациенти, които не са здравноосигурени, и имат нужда от съдействие за получаване на топла храна и подслон“, разказа той.
На горещата телефонна линия се обаждат и хора с въпроси за ваксините, каза още Виктор Паскалев. Телефонният номер за всички въпроси, свързани с коронавируса, е 0800 14 515. Линията е безплатна и продължава да работи, уточни той.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови