София. България излиза и от третата вълна на COVID-19, обяви на редовния здравен брифинг министърът в оставка проф. д-р Костадин Ангелов. По думите му това е станало възможно, тъй като решенията за противоепидемичните мерки са вземани на база здрав разум и експертни мнения.

„Много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия. Такива резултати, които не могат да бъдат постигнати в много европейски страни“, подчерта той.

Ангелов отчете, че постигнатото е много, но за да се удържат положителните тенденции, трябва да спазваме 2 условия – запазване на темпа на ваксинация и спазването на противоепидемичните мерки. По думите му колективен имунитет може да бъде постигнат най-рано в края на юни, а в най-лошия вариант – в края на август. Министърът в оставка отчете и запазването на трайна тенденция за по-голям брой излекувани, спрямо броя на потвърдените случаи.
„Задържаме хората, които са настанени в интензивните структури, като тук експертите считаме, че се наблюдава по-тежко протичане на заболяването по време на третата вълна“, отбеляза още проф. Ангелов.

По 14-дневна смъртност България е 23 на 100 000 души, което ни отрежда второ място в ЕС и на трето на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Преди нас в ЕС е Унгария със смъртност 35.7 на 100 000, а на Балканите сме след Босна и Херцеговина, която е с 30 и Северна Македония – с 24 на 100 000 души.
„14-дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000. Вчера достигнахме 400, но това ще се отрази през следващите седмици. Това ни отрежда 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и пето място на Балканския полуостров. Преди нас в Европа са Кипър, Швеция, Сан Марино, Хърватска, Франция, Андора, Унгария, Полша, Нидерландия, Естония, Словения и Люксембург. На Балканите с по-голяма заболеваемост от България са Турция, Сърбия, Северна Македония и Косово“, допълни главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев отчете, че продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта в страната.
„2 области в страната – Разград и Видин, вече са под 300 на 100 000. С най-висока заболеваемост е Варна – 626, Русе – 623, София – 621. Перник, Добрич и Софийска област са с около 550. Най-ниска е заболеваемостта в Разград и Видин – под 300. Плевен има 336, Кърджали – 346, Велико Търново – 359, Пазарджик – 360“, посочи той.
По думите му е радостно, че кривата на смъртността и хоспитализираните е започнала да следва спад по подобие на кривата на заболеваемостта от коронавирус.
Не трябва да сваляме бдителността, въпреки добрите тенденции, предупреди началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„На двуседмична база по брой заразени на 100 000 души имаме намаление с около 40% по-малко. На едноседмична база, за последната седмица, това е 25%. Актуалното число към днешния ден е 407 на 100 000 души. Има стръмно спадане, но то няма да бъде до безкрайност. Най-вероятно, до другата седмица. По починали на 100 000 пикът се пречупи и в момента смъртността е 22,6 на 100 000. Намалението на едноседмична база е с 3%, на двуседмична – с 5%. Задържането в интензивните клиники е особено тревожно. Също така, в лечебните заведения спадът не е особено отчетлив“, допълни той.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови