София. За да защитим пациентите, лекарите и лабораториите, има удостоверяване с електронен подпис при електронното направление за PCR тест. Това каза пред журналисти Валентин Мундров от „Информационно обслужване“ по повод системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR тест, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„От преди около един месец спецификациите на системата на личните лекари са от публикувани на сайта, а тестовата постановка е горе-долу от същия период. Оттогава насам колегите, които правят софтуер за общопрактикуващи лекари, могат да се интегрират в системата. До вчера системата беше в тестов режим, а от днес тя е в продукционен режим“, посочим Мундров.

„Това е нещо ново за самите потребители на този медицински софтуер. Проблеми може да има както е самия софтуер, който обслужва общопрактикуващите лекари, така и в централизираната част, която е в Министерството.
Колегите, които са на пазара, са с от 10 до 30 общопрактикуващи лекари, както и такива с доста голям дял. Засега не можем да кажем точен брой лекари, които вече са обновили системата си и могат да издават електронни направления за PCR тест“, заяви той.

По думите му електронен подпис е необходим, защото някой трябва да знае кой е подписал съответното направление, защото има хакери, които могат да подпишат направлението, ако няма електронен подпис. „За да защитим пациентите, лекарите и лабораториите, има удостоверяване с електронен подпис.
Това е система, която е развита доста набързо. Нужно е да бъде предоставен код засега. Обсъждаме в Министерството възможност да се търси по ЕГН и с ПИН. Трудно е да се получи информация само по ЕГН“, допълни той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови