Лошото хранене и заседналият начин на живот са най-честите причини за запек. Липсата на упражнения и яденето на твърде много вредна храна може да навреди на храносмилателната ви система. Ето някои хранителни фактори, които могат да причинят запек:

  • Млечни продукти
  • Храни с високо съдържание на мазнини и захар
  • Липса на храни, богати на фибри (плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни)
  • Липса на вода и други течности
  • Алкохол или кофеин

Още рискови фактори за появата на запек:

Когато усетите, че имате нужда да посетите тоалетната, е важно незабавно да го направите. Ако се забавите, например за да оставите това за по-удобно време, със сигурност ще си навлечете запек.

Промените в нормалния ви живот също могат да причинят проблеми с храносмилателната система, а те от своя страна да доведат до запек. Например пълна липса на физически упражнения или някои по-резки промени в диетата. Ето защо, когато пътувате, опитайте се да бъдете последователни и продължете да ядете само здравословни храни с високо съдържание на фибри, да спортувате и да пиете достатъчно течности. Да се отървете от запека не е трудно, но трябва да бъдете последователни в действията си и търпеливи. Но помнете едно – със сигурност положените усилия ще бъдат възнаградени. Затова, не се отказвайте!

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови