Често се случва да се чудим дали вагиналното ни течение е в границите на нормалното, или пък имаме някакво заболяване. Затова ви запознаваме по-подробно с вагиналното течение – нормално или заболяване?

Вагиналното течение – нормално или заболяване?
 © Сн.: iStock.com

Вагината осигурява пътя към репродуктивните органи в тялото. Средата й нормално е кисела, за да възпрепятства евентуални причинители на инфекции. Нейното pH се поддържа от нормално съдържащи се в микрофлората й микроорганизми. Нормално влагалището отделя секрети, които поддържат и регулират микрофлората, подобно на начина, по който слюнката се отделя и поддържа благоприятна среда за здравето на тъканите в устата. В този смисъл не всяко „вагинално течение” е опасно, напротив, влагалищните секрети са показател за локалните защитни сили срещу инфекции и механични наранявания – те действат и като „смазка” при коитус.

 

Вагинален секрет

Нормалният вагинален секрет е прозрачен или леко белезникав, на бельото изглежда жълтеникав.

 • Консистенцията и цветът му се менят спрямо месечния цикъл – например, два-три дни преди и по време на овулацията изглежда по-обилен, прозрачен, слузест; белезникав и леплив става непосредствено след възможния период на зачеване. 
 • Характеристиките на вагиналния секрет могат да се изменят и от фактори като стрес, хранителен режим  – прием на медикаменти, бременност, степен на възбуда…
 • Киселинността на влагалищния секрет също се мени от менструалния цикъл, както и от други фактори. Обичайно пада непосредствено преди и по време на менструация, което и предразполага към по-висока склонност към полови инфекции в този период.

По какво можем да съдим за наличие на инфекция във влагалището?

Всяка промяна на цвета и количеството на вагиналния секрет извън обичайните може да е признак на инфекция. Обикновено те са придружени от признаци като подуване на лигавицата, парене, сърбеж, прекалено обилен и неприятен по консистенция, миризма и цвят – сивкав, жълтеникав, зеленикав, сивобял секрет, често уриниране, парене при уриниране, наличие на бели парченца в секрета или вид, наподобяващ пресечено мляко.

 

ИНТЕРЕСНО И ПОЛЕЗНО ЗА ВАГИНАТА:
 

6 мита за секса и интимното окосмяване>>>
 

5 неща, които причиняват бяло течение>>>
 

Как се променя интимната зона с възрастта?►

 

Три са най-честите диагнози при наличие на патологично бяло течение – бактериална вагиноза, трихомониаза и гъбична инфекция.

1. Бактериална вагиноза

Причините за бактериалната вагиноза все още не са ясни. Подобно на гъбичната инфекция, тук се наблюдава растеж на патологичните микроорганизми – бактерии, и нарушаване на естествения баланс на вагиналната микрофлора.

Бактериалната вагиноза често се повтаря и се придружава от други полови инфекции. Типични белези са оцветяването на секрета в сиво-бяло, поява на неприятна миризма, подобна на рибено масло, засилване на секрета и неговите неприятни характерстики веднага след сношение. Не всички жени обаче имат оплаквания при бактериална вагиноза, т.е. тя може да се прояви безсимптомно.

Лечението обикновено включва медикаменти като метронидазол под формата на орален прием и вагинални свещички. Това лекарство има свойството да променя цвета на урината. Възможно е обаче да не се понесе добре – често води до гадене и не бива да се съчетава с алкохол по време на лечението и два дни след преустановяването му.

5 странни факта, които не знаете за вагината

 

 
2. Трихомоназа

Трихомоназата се развива вследствие на инфекция с едноклетъчен паразит Trichomonas vaginalis, който се предава по сексуален път. Паразитът може да оцелее в продължение на 24 часа във влажна среда, което прави възможно предаването му и по битов път, чрез използване на общи вещи като кърпи и други предмети. Въпреки че по-често се среща при жените, инфекцията е разпространена и сред мъжете.  Признаците, по които може да се разпознае тази инфекция, са оцветяване на секрета в жълто-зеленикаво, консистенцията му е пенеста, с неприятна миризма. Наблюдава се възпаление на вагината, сърбеж, често уриниране.

Лечението е същото – за това заболяване задължително то се изпълнява и от партньора, като се препоръчва сексуално въздържание до пълното излекуване и на двамата.

3. Гъбички

Сред най-честите вагинални инфекции сред жените са с Candida albicans, които се дължат в повечето случаи на нарушен киселинен баланс във влагалището. Невинаги гъбичната инфекция е сексуално предадена. Такава може да се развие и при стрес, употреба на противозачатъчни, диабет, бременност, терапия с антибиотици.

Отличителен белег за гъбичната инфекция е оцветяване на вагиналния секрет в бяло, наличие на бели частици или вид на пресечено мляко (или като извара). Обикновено вагината е зачервена, отекла, с парене.
При някои жени гъбичките са част от нормалната влагалищна микрофлора. Терапията тук по-скоро е насочена към овладяване на растежа на тези микроорганизми и връщане на нормалния баланс на влагалищната микрофлора.

Лечение. Предлагат се различни антимикотични средства – под формата на таблетки през устата, вагинални глобули, кремове и др. Не е необходимо партньорът да бъде лекуван, освен ако няма изява на симптоми и при него.

При мъжете терапията се свежда до локално нанасяне на антимикотичен крем. По-специфична е терапията по време на бременност, когато се използват само локални средства при жената, по преценка на специалиста и които са най-малкото безопасни за състоянието й.

Гъбичната инфекция при високо наличие на микроорганизми следва да се лекува, тъй като може да усложни бременността и инфекцията да се предаде на бебето при раждането.

 

Ето и няколко съвета:

За да се предпазите от полово предавани инфекции, специалистите непрекъснато повтарят следните съвети, които, макар и да изглеждат твърде познати, са достатъчно ефикасни:

 • Използвайте презервативи, особено при нов партньор.
 • Поддържайте изрядна интимна хигиена.
 • За предпочитане е да избирате памучно бельо.
 • При интимен тоалет посоката на действие трябва да бъде от вагината към ануса и в никакъв случай обратно.
 • Избягвайте употребата на ароматизирани тампони, дамски превръзки, интимни сапуни.
 • Внимавайте с избора на лубриканти – опасни са както тези с петролни продукти, така и с естествени масла при  чувствителна лигавица.
 • Забравете за вагиналните душове – с тях можете само още повече да си навредите.
 • Избягвайте да използвате тампони при съмнение за вагинална инфекция.
 • Изпълнявайте точно предписаното лечение от лекаря, като спазвате продължителността му, както и сексуално въздържание през това време.
 • Въздържайте се от чесане на кожата.
 • В случай че след лечението симптомите се върнат, непременно идете на преглед отново.
 • Благоприятно ще ви се отрази здравословният начин на живот – пълноценно хранене, достатъчно сън и редовен прием на вода.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови