Симптомите на сухотата във влагалището могат да се появят на всяка възраст. Много жени обаче се притесняват да говорят за това с лекаря…

Вагинална сухота - как да се справите?
 © iStock.com

Под влиянието на яйчниците влагалището на здравата жена е постоянно овлажнено от белезникав секрет, чието количество зависи от менструалния цикъл. Неговото предназначение е да прочиства вагината, да поддържа нейната еластичност и да предпазва от инфекции. Освен това улеснява сексуалния акт и забременяването.

В течение на годините, особено по време на менопаузата, в организма на жената настъпват хормонални промени, които водят до дисбаланс във вагиналната флора и до неприятната сухота.

Често срещани причини за вагиналната сухота

Преди 50-годишна възраст от влагалищна сухота страдат 10% от жените. Факторите, които я благоприятстват, са: бременност (първите три месеца), кърмене, инфекции или вагинални гъбички, ендометриоза, неподходяща интимна хигиена, стрес, умора, болести, някои лекарства (антидепресанти, антихистаминови, против акне…). Последствията се изразяват в различни симптоми – зачервяване на външните полови органи, сърбеж, усещане за парене при уриниране, болки, по-голяма податливост към гинекологични инфекции.

Какво представлява вагиналната атрофия?

Сухотата във влагалището пречи на нормалния сексуален живот, защото води до дискомфорт и дори до болки при полов акт, които от своя страна причиняват спад в либидото. За щастие, преди менопаузата тези симптоми   преминават бързо.

Средната възраст, на която менструалният цикъл спира, е 52 години. Този етап от живота на жената се характеризира с прекратяване на яйчниковата функция и неизбежен спад на производството на естрогени.

Последиците са свързани с намалено образуване на колаген и еластан – две вещества, които правят кожата здрава и еластична. По отношение на половите органи този процес се изразява във вагинална атрофия – вагиналната лигавица изтънява, флората във влагалището намалява, то става по-тясно и губи еластичността си, а овлажняването става все по-оскъдно.

Тема табу?

Основната причина за консултации с гинеколога през менопаузата са топлите вълни, но те далеч не са най-сериозният проблем. Повишават се рисковете от сърдечносъдови заболявания и остеопороза, появяват се кожни проблеми и вагинална сухота, за която най-малко се говори.

Според проучване на германската фармацевтична компания „Байер“ 41% от жените не я споменават, когато се консултират с гинеколог, 35% не осведомяват партньорите си, а цели 91% никога не споделят това с приятелките си.

Така иска природата

Има жени, които след 50-годишна възраст почти прекратяват сексуалния си живот или го свеждат до епизодични актове. Други залагат на лубрификантите. А трети, най-амбициозните, правят всичко възможно да задържат естествената влагалищна влажност. За съжаление, нейната загуба е напълно нормално и неизбежно явление. Само жените със свръхтегло, които имат запаси от естрогени, могат да удължат „младежкия“ живот на вагината си.

По-лека менопауза

Значително подобрение на вагиналната среда може да се постигне с лубрификанти на базата на хиалуронова киселина или с хормонални съставки. Хормонозаместителната терапия също намалява симптомите на менопаузата, но тя трябва да бъде назначена от лекар, след като се отчетат резултатите от специфични изследвания. Приемът на хормони е неподходящ за жени, прекарали хормонозависима форма на рак на гърдата.

Една нова надежда за вагиналната сухота

Лазерът с въглероден диоксид е ново оръжие в борбата с вагиналната сухота. Той може да бъде използван при жени в менопауза, които не желаят или не могат да се подлагат на хормонозаместителна терапия, както и при тези, които страдат от инконтиненция. Процедурата е напълно безболезнена и бърза (3-7 минути). Благодарение на нея влагалищната лигавица се възстановява по естествен начин и без нежелани ефекти. Необходими са три сеанса, по един месечно, още един след 6 месеца и после веднъж годишно.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови