Цветът на шума се определя от енергията на звуковия сигнал. По-точно от това, как енергията се разпределя на различни честоти или от скоростта на звука. Чували ли сте за бял шум? А за розов шум? Научете повече за тях и как могат да ви помогнат да преодолеете проблемите със съня.

Бял, розов, кафяв или черен шум - как влияят на съня?
 © iStock

Няма човек, който  в определен етап от живота си да не е имал проблеми със заспиването. Лежите в тъмното. Дали от умора, липса на такава, заради стрес или без привидна причина, просто не можете да заспите. 

В такива случаи се препоръчва да си пуснете бял шум. Смята се, че белият шум улеснява заспиването и подобрява качеството на съня. Но не само белият шум заслужава внимание. Затова днес ще си поговорим за розов шум, кафяв шум и черен шум и тяхното влияние върху качеството на съня.

 

шум, звукова вълна

 

Бял шум

Белият шум включва всички звукови честоти. Енергията е равномерно разпределена между тях (за разлика от розовия шум, както ще научите долу). Това равномерно разпределение създава стабилен бръмчащ звук.

Примери за бял шум:

  • включен вентилатор
  • съскащ радиатор
  • “жужащ” климатик

Белият шум “маскира” звуците, които стимулират мозъка. Затова се препоръчва при проблеми със съня. Много майки го използват, за да улеснят приспиването на бебетата.

Белият шум – в помощ за по-пълноценен сън на бебетата >>>

Да и не – съвети за по-добър сън >>>

 

Розов шум

Розовият шум включва всички честоти, които можем да чуем, но енергията не е равномерно разпределена. Розовият шум е по-интензивен при по-ниски честоти и звукът е по-дълбок.

В природата често можете да чуете розов шум:

  • шумолене на листа
  • силен дъжд
  • вятър
  • сърцебиене

 

 

Розовият шум е подходящ за слушане за заспиване или по време на сън. През годините са провеждани редица, макар и малки, проучвания, които доказват положителна връзка между розовия шум и съня.

розов шум, сън, безсъние

 

Кафяв шум

Кафявият шум има по-висока енергия на по-ниските честоти. Затова е по-дълбок от белия и розовия.

Примери за кафяв шум

  • животински рев
  • водопади
  • гръм

 

Тепърва предстои да се установи дали кафявият шум влияе позитивно на съня. Специалистите, обаче, са категорични, че помага за заспиване, защото се свързва с релаксация.

 

Черен шум

Терминът черен шум е доста любопитен, защото всъщност означава липсата на шум или пълната тишина, прекъсвана само от време на време от случайни звуци. Днес е трудно да се намери пълно уединение и откъсване от всички звуци, но изследванията са категорични, че тишината подобрява качеството на съня.

 

Бихте ли опитали да подобрите съня си с някой от тези видове шум?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови