София. България се намира във върховата част на пика от заразени с COVID-19, съобщи на редовния брифинг на здравните власти министър Костадин Ангелов. Той отчете, че броят на новите случаи за последните две седмици се е покачил, но изрази надежда, че това ще е най-високата част на платото.
„Надяваме се ситуацията да остане трайно такава в следващите няколко дни. Има натиск върху лечебните заведения. Той е най-осезаем в София-град, Бургас, Шумен и Варна. Най-големият натиск в момента е натискът върху психиката на хората. Различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички българи. Нека всеки български гражданин да е спокоен, да знае, че системата на здравеопазването е подготвена. Нямаме абсолютно никакви притеснения“, допълни той.

Проф. Ангелов допълни, че лъчът надежда е в покачващия се брой ваксинирани българи. Той отчете, че за последната седмица са имунизирани близо 15 000 човека дневно.
„Очакваме това число да се увеличи с пристигането на още ваксини. Може би сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до нея и се отказват да бъде приложена за това, че не е избраната от тях ваксина“, отбеляза още министърът.

До края на април българите ще могат да избират и предпочитаната от тях ваксина, увери проф. Ангелов. Той прогнозира, че ситуацията с COVID-19 ще се нормализира до седмици.

Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов съобщи, че до края на месеца се очаква в България да пристигнат над 700 000 дози ваксини.
„350 000 от тях ще бъдат РНК ваксини. Тоест делът на РНК и векторните ваксини ще бъде еднакъв. Това се променя в следващите месеци. До края на юни очакваме около 1,4 млн. от ваксината на „Пфайзер“, близо половин милион от ваксината на „Модерна“, близо милион от оксфордската ваксина и близо половин милион от ваксината на „Джонсън и Джонсън“ – около 16 април трябва да бъде първата доставка от 14 400 дози, а на 26 април, втората от 24 000 дози“, допълни той.

Кирилов съобщи още, че се очаква да има ускоряване на производството на ваксините на „Пфайзер“ и „АстраЗенека“
„Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка и на останалите ваксини, за които все още няма издадено разрешение за употреба. Това е ваксината на „КюрВак”, ваксината на „Новавакс”, „Спутник“ и „Синовак“. По отношение на „Спутник“, е предвидено да бъде извършена инспекция на производствените бази в Русия през май. Това е от задължителните изисквания, преди оценката на ЕМА да приключи. Едва след тази инспекция ще може да се премине към следващия етап. По отношение на „Синовак“ на китайския производител, все още се провеждат първоначалните консултации между ЕМА и производителя“, коментира още той.

По 14-дневна смъртност България е на трето място в ЕС след Унгария и Чехия и на първо на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
„Страните с над 10 на 100 000 смъртност са Унгария: 33, Чехия: 24, България: 21, Словакия, Полша, Естония, Италия и Румъния – това са страните на континента с най-висока смъртност“, допълни той.

По 14-дневна заболеваемост от коронавирус България е на пето място в ЕС и на второ на Балканския полуостров. С най-висока заболеваемост вътре в страната са областите София –град, Силистра, Бургас, Перник, Враца и Варна. Най-слабо засегнати са Търговище, Кърджали, Видин, Разград, Пазарджик, Велико Търново и Габрово.

Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че в последните дни не се наблюдава експоненциално нарастване на новите случаи, които изискват лечение в болници.
„Броят на излекуваните почти достигна броя на новозаразените. Наблюдава се постоянен запълващ се капацитет, но горе-долу, колкото се приемат, толкова хора се изписват на денонощие. Болниците в София имат готовност. Имат резерв. Той не е на 100% запълнен и имаме възможност, дори при повишаване на броя на новозаразените, да реагираме адекватно“, увери той.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови