София. Днес България получи 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“/“Бионтех“. Получените дози ще бъдат раздадени на всички РЗИ-та по изготвено предварително разпределение от Ваксинационния щаб. Те ще бъдат съхранявани от директорите на РЗИ-та в хладилници и след това ще бъдат разпределени.

Пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов съобщи, че „Зелените коридори“ с иРНК могат да бъдат удължени, ако след анализ има достатъчно количество ваксини. Той добави, че „Зелените коридори“ ще продължат, както са организирани до момента, до 9-ти май. След това ще бъде направен анализ на бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари. Проф. Ангелов отчете огромен интерес към ваксинирането в големите населени места. Той съобщи, че от 10-ти в Информационната система стартира модулът, с който личните лекари да могат да подават заявката и желаните от тях дози ваксини и да получат график кога мога да ги получат.

Министърът на здравеопазването в оставка заяви, че сме достигнали до 20 хиляди ваксинирани на ден, може и повече. „Могат и 50 хиляди на ден да бъдат достигнати. Много е важно да наситим всички лични лекари, които желаят да поставят ваксини, с достатъчно количество“, добави министърът в оставка. Според него процесът по получаване на ваксини към личните лекари е регулиран.

По време на брифинга пред журналисти проф. Ангелов добави, че ЕК стартира процедура за претенции пред съда за щети, които са нанесени от компанията производител на ваксината „АстраЗенека“. „Очевидно е, че става дума за нещо, което е извън медицинските компетентности. Всички виждате, че се водят информационни кампании срещу тази ваксина“, каза той. Проф. Ангелов уточни, че тези, които са си поставили „АстраЗенека“ и нямат оплаквания от първата доза, спокойно могат да си поставят втората доза. Министърът в оставка подчерта, че са поели ангажимент с решение на Министерски съвет, когато са ваксинирани всички български граждани България да предостави достатъчно количество ваксини на страните от Западните Балкани. Той обърна внимание и на това, че България не усети как мина третата вълна, но болничната система ще се съвзема много дълго време след COVID-19.
„Всички работещи в системата са много уморени и бърнаута при тях е в изключително сериозна степен. Това е нещото, което е най-слабото място на нашата здравна система, но въпреки всичко колегите се справят.“, заяви проф. Ангелов.
Теодора ПАТРОНОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови