Бакопа мониери е билка от аюрведическата медицина и е позната още под наименованията брахми, гратиола и благородна билка. Бакопа мониери расте в тропическите гори и дори може да вирее под вода, заради което брахми се използва и като декорация в аквариуми.

Брахми (Бакопа мониери)

Цялото растение, включително цветята, може да се използва за медицински цели. Има леко горчив вкус и действа разхлаждащо и освежаващо.

Бакопа мониери е мощен адаптоген и се използва от векове за намаляване на тревожността и стреса, подобряване на паметта, концентрацията и мозъчната функция,  лечение на епилепсия, болест на Алцхаймер и Паркинсон, деменция.

Адаптогените – тайната на доброто здраве >>>

Брахми съдържа мощни антиоксиданти като съединенията наречени бакозиди, които неутрализират свободните радикали в организма. 

Добави описание

При проведени изследвания също е установено, че бакопа мониери има противъзпалителни и обезболяващи свойства, сравними с тези на диклофенак и индометацин – две нестероидни противовъзпалителни лекарства, често използвани за лечение на възпаление.

Бакопа мониери има ефикасно лечебно действие и при деца, страдащи от Синдром на хиперактивността и дефицит на вниманието. 

10 мощни аюрведични билки и подправки >>>

Едно проучване при 31 деца на възраст 6–12 години установява, че приемът на 225 mg екстракт от Bacopa monnieri дневно в продължение на 6 месеца значително намалява симптомите на ADHD, като безпокойство, лош самоконтрол, невнимание и импулсивност при 85% от децата.

 

Друго проучване при 120 деца с ADHD наблюдава, че приемането на билкова смес, която съдържа 125 mg Bacopa monnieri, подобрява вниманието, познанието и контрола на импулсите в сравнение с групата на плацебо.

 

Редовната консумация на брахми също помага за укрепване на имунната ви система. А в Индия редовно консумират брахми в комбинация с мазни храни, тъй като съставките в билката спомагат за по-бързото и лесно разграждане на мазнините. 

 

Обичайно бакопа мониери се приема под формата на екстракт, прах, листа от билката или таблетки, които може да намерите в повечето аптеки. 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови