По повод участието си в 25-ата конференция по изменение на климата утре в Мадрид, премиерът Борисов обясни, че не е планирал да ходи, “но изведнъж тя прерасна в едно изключително важно събитие.”

Той посочи, че се очаква страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности в борбата с изменение на климата в развиващите се държави.

Премиерът иска да увеличи продължителността и качеството на живот.

“Сигурно ще струва скъпо, но ще се опитаме да го направим. Ако преценим, че здравето е на първо място, ще мислим как. Това трябва да го реши правителството. Затова искам и широк дебат – медици, еколози, граждани да кажат кое, как и какво.”

Новият председател на ЕК ни събира утре в 9 часа, всички държавни ръководители. Европейският парламент и Европейската комисия поставят климатичните промени и опазването на околната среда на първо място, включително ще бъде предложено и ново по-голямо финансиране“, добави той.

Аз ще се опитам да защитя нашите въглищни централи и някои вредни производства, но те казват – първо помислете за продължителността на живота във вашата страна, защото е най-ниска в целия Европейски съюз (ЕС). Ние дишаме най-мръсния въздух в целия ЕС.”

Според него, “това изисква един голям дебат – докога, колко, по какъв начин, с какви мерки, включително и през финансови инструменти за подпомагане. Ако не се съгласим, в един момент със сигурност ще ни принудят. Но здравето е на първо място.”

 

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови