София. България се подготвя за излизане от пандемията от коронавирус. Това обяви премиерът Бойко Борисов в социалната мрежа “Фейсбук”. Поводът за тези му думи са очакваните ваксини. „Скоро ще разполагаме с ваксини, оздравелите стават все повече. Нашите медицински специалисти успешно се справят с лекуването на болестта. Затова предприятията не трябва да спират да работят. Защото дори и в пандемия се нуждаем от средства, с които да финансираме мерките. Дотук нашата подкрепа към бизнеса и хората дава добри резултати. Ние ще продължим да помагаме, докато е нужно”, написа министър-председателят. По-рано той обяви, че е разпоредил на 21 декември да бъде отворено отново всичко и в зависимост от цифрите на заболелите – на 14 декември може да бъдат пуснати детските градини и яслите.

От своя страна здравният министър коментира, че е много рано да се говори за отваряне на всичко на 21 декември. Ангелов коментира, че от числата, които се наблюдават има възможност за ревизиране на заповедта, но според него седмицата, която е важна да се анализира е 14-ти декември нататък. От изявлението на министъра стана ясно, че необходимите хладилници за посрещане на първата доставка на ваксини, са налични. Междувременно фризерът за ваксини срещу COVID-19 бе доставен в Бургас. Техниката ще бъде разположена в сградата на Регионалната здравна инспекция.

Дали темата за ваксините ще стане повод за КСНС коментира президентът Румен Радев. Според него това е изключително експертен въпрос. “Очаквам експертите от ръководството на българското правителство да обединят своите мнения. Издаването на разнопосочни сигнали разколебава хората”, каза държавният глава. Според Радев този въпрос има пряко отношение към живота на българите и правителството трябва да подходи с цялата отговорност към него. “Ще се ваксинирам едва когато няма чакащи – животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник”, изтъкна още той.
Деница КИТАНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови