Съвсем нормално е от време на време да ви боли тук-там. А болката в гърба е сред най-често срещаните – може да е от стрес, от твърде тежки покупки, неправилна стойка по време на сън и т.н. Но кога трябва да обърнете специално внимание на една болка? Вижте 7 случая, които да не пренебрегвате.

Болки в гърба - 7 случая, които да НЕ пренебрегвате
 © iStock

За какво да внимавате?

Когато говорим за каквато и да е болка, има някои неща, за които трябва да внимавате. Самонаблюдението е особено ценно за поставяне на правилната диагноза. Дори най-великият лекар ще е безсилен, ако не можете да отговорите на основни въпроси – кога се е появила болката, при какви обстоятелства, остра или тъпа е, има ли придружаващи симптоми.

Болката в гърба е начин на тялото да ни каже нещо. Ако пренебрегнете сигналите, състоянието може да се влоши. Обикновената болка в гърба отшумява и вероятно е знак, че просто трябва да наблегнете на стречинг упражненията и да подобрите позата си за сън или работа.

Но за какво трябва да внимавате?

 

Болки в гърба по време на спорт

Всеки, който тренира редовно, е свикнал с умерена болка тук-там. Но ако изпитате остра болка по време на тренировка, трябва веднага да се консултирате с лекар. Възможно е да сте разтегнали мускул заради неправилни движения. Ако спортувате/ тренирате без консултация от професионалист и дълбоки познания, може твърде често да сте се претоварвали по неправилния начин и да сте си причинили травма

 

 

Болки в гърба, която продължава повече от 10 дни

Когато се появи болка или дискомфорт, мислено или писмено си отбележете това на календара. Може да се окаже от голямо значение. Ако в рамките на седмица или 10 дни не сте се почувствали по-добре, болките в гърба може би няма да си “тръгнат” току-така. Ако решите да отложите консултация, това ще забави лечението и ще го усложни.

Ако забележите, че болката се влошава или не се подобрява, консултирайте се с лекар.

 

Болки в гърба след травма

Ако след някакъв вид травма – падане, катастрофа, заболяване, изпитвате болки в гърба, трябва веднага да потърсите лекарска помощ. Не подценявайте този тип болки в гърба и не ги чакайте 10 дни, за да видите дали няма да отшумят. Ако травма в гръбначния стълб остане недиагностицирана или нелекуване, може да причини по-сериозни проблеми с течение на времето.

травма, болки в гърба

 

Болки в гърба, придружена от мравучкане/ изтръпване

Някои го наричат мравучкане, други – иглички, а при трети става дума за изтръпване, при което не усещат нищо. Тази комбинация от симптоми често издава неврологичен проблем. Ако забележите изтръпване или иглички в ръцете и краката, съчетани с болки в гърба, си запишете на лист какво усещате. Тези ваши бележки може да се окажат ценни при посещение на лекар.

 

Болки в гърба + болка в стомаха

Ако болките в гърба ви са съчетани с болки в горната част на стомаха и отстрани на тялото, може да става дума за проблем с бъбреците. Усеща се тъпа болка, понякога придружена с дискомфорт при уриниране и дори температура. Ако е от дясната страна на тялото, може дори да става дума за чернодробен проблем. При първа възможност посетете личния лекар, който да ви препрати при специалист.

болка в бъбреците

 

Болки в гърба, придружени от проблеми с пикочния мехур

В някои случаи болките в гърба са свързани с проблеми с функциите на пикочния мехур или червата. В тези случаи се забелязва т.нар. инконтиненция – изпускане. Това може да не се случи изведнъж, а да се наблюдава постепенно влошаване. Този проблем изисква посещение на лекар.

 

Болки в гърба, придружени от температура

Не бъркайте болките при грип/ вирус – при тях дискомфортът се усеща в цялото тяло. Когато болките в гърба са придружени от температура и в рамките на няколко дни не забележите подобрение, посетете лекар. Много вероятно е да имате инфекция, която изисква специално лечение.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови