София. Четвъртата ваксина, която предстои да бъде одобрена е, аденовирусната на компанията „Янсен“ – „Джонсън и Джонсън“. Това каза председателят на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг след пристигането на 5-ата доставка на ваксини срещу COVID-19 в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Все още няма информация дали ще бъдат една или две дози. Тя е подобна на оксфордската. Все още не са публикувани резултатите от клиничните изпитвания. Когато това стане, вече ще може да бъде направено и сравнение“, обясни Кирилов.

На въпрос можем ли да получим от руската и китайската ваксина, без да има решение от ЕС, ако се окаже, че и другите доставки се забавят, той отговори: „Всяка ваксина, независимо от произхода и държавата, в която се произвежда, трябва да премине през процедурата, през която преминават и останалите. Имаме информация, че са стартирали първоначалните преговори между производителя на руската ваксина с Европейската агенция по лекарствата. Надяваме се в следващите дни да имаме по-подробна информация. Ако отговаря на всички европейски изисквания, със сигурност ще може да получи разрешение за употреба и всички европейски държави да я прилагат“.

За притеснението на експерти, че ваксините може да не действат върху бразилския и южноафриканския щам, Кирилов успокои, че на този етап няма такива данни. „Специално за първите две ваксини, които получиха разрешение за употреба, постоянно се правят изследвания, за да се установи това нещо. Към момента няма такива притеснения“, каза още той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови