София. Утре очакваме доставка на над 31 000 дози от ваксината на „Пфайзер“. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов в предаването „Неделя 150“ по БНР. „Във вторник ще пристигнат 51 000 на „Модерна“, а в сряда – 151 200 от „АстраЗенека“. Общо за следващата седмица над 230 000 дози“, заяви Кирилов.

По думите му за април потвърдената информация е за над 650 000 дози. „Очакваме дори увеличение. Втората половина на април очакваме и тази на „Джонсън и Джонсън“. Количествата ще бъдат значително по-големи от това до момента. Очаквам през април, че освен аденовирусната ваксина, която получаваха, ще има възможност и за по-големи количества от RNK-ваксините. За април ще получим поне 350 000 дози, като със сигурност се очаква и ускоряване на доставките. Полагаме максимални усилия да получим скоро по-голямо количество дори от това, което съобщих“, допълни Кирилов.

„Във връзка с малките количества, които бяха осигурени в първите месеци, беше важно да се осигури ваксиниране на медицинските специалисти. Самият план на доставки, които беше предоставен от производителите показваше, че в първите месеци няма да има достатъчно количества, които да гарантиран ваксиниране на голяма група от възрастното население. Още в началото на ваксинационния процес максимално бързо стартира и фаза 3 и 4, където попадат и лицата над 65 години“, допълни той.

По думите му все още няма категорични решение колко точно повече ваксини ще получим. „ЕК успя да договори 10 млн. дози с „Пфайзер“. Все още продължават разговорите на ниво ЕК. Полагаме усилия максимално количество да бъде доставено за България. Може да бъдете сигурни, че своевременно след като се вземе решение от ЕК ще се представи информация. Постоянно се провеждат разговори с компанията-производител“, отбеляза още Богдан Кирилов.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови