София. При нито един човек от дома в с. Опанец не е имало тежко протичане на COVID заболяване след поставените две дози ваксина. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов в предаването „Неделя 150“ по БНР във връзка с информацията, че 14 души от дом за хора с умствена изостаналост в село Опанец, Добричко, са заболели от коронавирус след поставянето на двойна доза на „Пфайзер“.
„Изключително важен и показателен пример. От всички лица, ваксинирани в този дом, нито едно от тях не е имало тежко протичане на заболяването. Това е основната цел при ваксинационните програми – да се постигне такъв ефект, че да не се стигне до усложнения и хоспитализация на ваксинираните лица. Доколкото имам информация, 14 лица са били положителни след поставянето на ваксината, само при 2 от тях е имало съвсем лека клиника – температура между 37,1 и 37,5 и отпадналост. Не е имало необходимост от сериозно лечение“, обясни Кирилов. По думите му след поставянето на първата и втората доза е необходимо хората да продължат да спазват всички противоепидемични мерки, за да се намали разпространението на инфекцията.

Във връзка с изграждането на нов завод за ваксини у нас, Кирилов коментира, че при такъв може много по-лесно да бъде адаптирано производството към конкретна ваксина. „Действащите производители имат договори, които следва да изпълняват и промяна в график на производство и адаптиране на производствени мощности е много по-трудно като процес. Все още няма отговор от ЕК дали може да бъде създаден завод за ваксини. Всичко, което бъде изискано от нашата страна, ще бъде предоставено. Все още няма такова потвърждение от ЕК“, отбеляза Кирилов.

Той уточни, че с ваксината на „Пфайзер“ реално могат да се ваксинират и лица между 16 и 18 години. „Иначе в Плана за провеждане на клинични изпитвания на всички производители са заложени такива. На този етап не може да се каже нищо конкретно“, добави Кирилов по отношение на това дали ще могат да се ваксинират и деца с оглед на това, че все повече от тях се заразяват с коронавирус.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови