София. Ще започне да работи от днес системата на личните лекари, чрез която ще се прави заявка за ваксини. Това каза на брифинг директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов, след като у нас пристигна доставка от ваксините на „Пфайзер“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В електронния регистър може да се индикира предпочитана ваксина – РНК или аденовирусна. В момента са налични двете РНК ваксини”, кометира той. По думите му 50% от количествата ваксини, които се доставят, се разпределят към общопрактикуващите лекари. “Надявам се, чрез улеснението, което ще се въведе с възможността за заявка, процесът да бъде ускорен за личните лекари. Няма как да се обезпечат нуждите с една доставка, но редовността им ще даде възможност за по-голяма предвидимост за личните лекари и служителите на РЗИ“, обясни Кирилов.

Той обърна внимани, че през последните месеци, най-предпочитаната ваксина, е тази на „Пфайзер“. “Положително е, че доставките се случват така, както бяха планирани и обещани от производителя. Надявам се тенденцията да се запази“, заяви Кирилов.

Богдан Кирилов допълни, че Европейската агенция по лекарствата полага максимални усилия да подпомогне производителите, за да се увеличи производственият капацитет.
“С оглед на по-краткия срок на годност на ваксините, на европейско ниво се обсъжда, когато има излишък в някоя държава да се прилагат механизмите за даряване или препродажба, за да не се стигне до унищожаване на ваксини“, добави той.

Богдан Кирилов поясни, че от 14.00 часа днес ще се проведе заседание на ваксинационния щаб.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови