София. Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първа доза „АстраЗенека“. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
На въпрос дали хората, на които им предстои поставяне на втора доза „АстраЗенека“, трябва да си направят кръвни изследвания Кирилов заяви: „Специалистите от Европейската агенция по лекарствата, които извършват оценка на подадената документация и на база, на което се издава разрешението за употреба, а в последствие анализират постоянно постъпващата информация, към момента не препоръчват да се предприемат предварителни изследвания нито да се взема профилактично даден лекарствен продукт“.

„Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на „АстраЗенека“. Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция“, коментира още той. Кирилов уточни, че имунизацията с „АстраЗенека“ у нас ще продължи по препоръките на Европейската агенция по лекарствата – с повишено внимание при възрастова група под 60 години при жените. „При нас няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на наличните данни беше взето решението да се съобразим с препоръката на ЕМА и да ваксината да се прилага с повишено внимание“, обясни Богдан Кирилов.

По думите му освен препоръки към медицинските специалисти, всеки пациент трябва да уведоми медиците дали има в миналото случаи на тромбози, за да се минимализира рискът. Кирилов определи мерките като по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни. „Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция. В тази възрастова група тази ваксина се прилага по-често, поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции“, добави той.

Относно намаленият интерес към ваксината на „АстраЗенека“ Кирилов коментира, че според него в следващите седмици ще има развитие в обратната посока.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови