София. През месец юли има около 50 000 дози с изтичащ срок от ваксината на „АстраЗенека“, но има около 80 000 дози, които трябва да се поставят като втора доза. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„Приоритетно се преразпределят, така че да бъдат усвоени. Когато се касае за многодозови флакони, винаги има риск част от дозите да бъдат загубени. Основните ваксини във ваксинационната програма за тази година и за предстоящите ще бъдат RNK ваксините. Най-много дози очакваме от „Пфайзер“ – 5,4 млн., и около 1 млн. от „Модерна“. Съответно най-много приложени дози има от „Пфайзер“. Към този момент такива са нагласите, но това е характерно и за останалите европейски държави“, обясни Кирилов. По думите му договорите не могат да бъдат прекратени от държавите членки, тъй като те се сключват между ЕК и съответните производители. Той подчерта, че разходите за тези ваксини са предвидени в бюджета. „При ситуация, в която се стигне до препродажба, виждайки, че дозите няма да бъдат необходими, това би облекчило бюджета“, добави той.

По отношение на ваксинирането на деца, Кирилов посочи, че в края на миналата седмица е била публикувана актуализираната кратка характеристика на ваксината. „Тя може да се прилага на лица над 12-годишна възраст. Все още се очаква становището на експертния съвет по педиатрия. Очакваме решение следващата седмица“, обясни Кирилов.

Попитан дали хората, които вече са с две поставени дози, наесен ще трябва да си поставят и трета, той отговори: „Очакваме през месец юли първите резултати от такъв тип клинични изпитвания. Предполагам, че ще бъде необходимо, но на този етап хората трябва да се фокусират върху актуалните данни“.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови