София. Очаква се да има ускоряване на производството на ваксината на „Пфайзер“ и по-скорошни доставки в ЕС. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Ваксината ще може да се съхранява между минус 25 и минус 15 градуса до 2 седмици. До този момент възможностите за съхранение бяха при минус 90 градуса до 6 месеца и от 2 до 8 градуса до 5 дни. Очаква се да има чисто логистични облекчения“, допълни Кирилов.

Богдан Кирилов припомни, че вече търговското наименование на „АстраЗенека“ е „Ваксзеврия“, като допълни, че се очаква по-бързо производство и от нея.

„Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка и на останалите ваксини, за които все още няма издадено разрешение за употреба. Това е ваксината на „КюрВак”, ваксината на „Новавакс”, „Спутник“ и „Синовак“. По отношение на „Спутник“ е предвидено да бъде извършена инспекция на производствените бази в Русия през май. Това е от задължителните изисквания, преди оценката на ЕМА да приключи. Едва след тази инспекция ще може да се премине към следващия етап. По отношение на „Синовак“ на китайския производител, все още се пров еждат първоначалните консултации между ЕМА и производителя“, коментира още той.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови