София. Обсъжда се дарение на ваксини за Северна Македония. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„До момента близо 3,8 млн. дози вече са доставени в страната. Приложени са близо 1,5 млн. Тоест, има достатъчно налични ваксини за всички желаещи да се ваксинират, независимо от възрастовата им група. България е може би единствената държава, в която всеки желаещ, независимо от възрастовата група и здравния му статус, да получи ваксината, която желае в деня, в който желае“, коментира Кирилов.

Във връзка с това, че до края на годината се очаква у нас да пристигнат 14 млн. ваксини и дали това би довело до изхвърляне на дози, Кирилов посочи, че активно се работи за дарения и препродажба на такива количества. „Такава беше стратегията на ЕК – да се сключат договори с по-голям брой производители, да могат да бъдат минимизирани рисковете, свързани с производството. Правителството води разговори с различни държави. Знам за договаряния със Северна Македония. Обсъжда се и с ЕК начинът, по който това да се случи. На този етап е коментирано за дарение, но се обсъждат възможностите и за препродажба“, заяви Кирилов. Той призна, че има забавяне при честотата, с която се случват ваксинационните кампании.

За освобождаването на проф. Тодор Кантарджиев от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести, Кирилов посочи, че проф. Кантарджиев е човек, който много уважава. „Консултирал съм се с него, както за професионални теми, така и за чисто житейски. Приемам го като много добър приятел. Мисля, че той е изключителен професионалист и се надявам и за в бъдеще да имаме комуникация. Не мога да коментирам решението за освобождаването му. Като директор на ИАЛ аз съм фокусиран в дейностите, свързани именно с Агенцията. Всеки взема решения за себе си като екип. Действително проф. Кантарджиев е един изключителен човек, който много уважавам“, подчерта той.

Богдан Кирилов коментира още, че към момента има отлична комуникация основно със зам.-министрите на здравеопазването. „Продължаваме да работим изключително активно за изпълнение на ваксинационния план“, категоричен бе той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови