София. На този етап съотношението полза-риск при „АстраЗенека“ е положително, засега няма да бъде изтегляна. Това каза в предаването „Денят започва“ по БНТ директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Относно ваксината на „АстраЗенека“ Кирилов уточнЕвропейската агенция по лекарствата продължава да извършва задълбочени анализи на постъпващите данни, тъй като преди да се издаде разрешение за употреба се провеждат клинични изпитвания, а след това се натрупват допълнително данни. „Към момента в световен мащаб има близо 1 млрд. поставени дози. Това дава възможност допълнителните данни да бъдат анализирани и съответно, когато е необходимо да се предприемат промени и в разрешението за употреба. Тъй като към момента няма категоричност във връзката на тези много редки нежелани лекарствени реакции с приложенията на ваксините, проучванията трябва да продължат“, допълни той.
По думите му редки лекарствени реакции, свързани с тромбоза, тромбоцитопния и кървене не са съобщавани в България.

Кирилов поясни, че по отношение на ваксината на „Янсен“ е постъпила информация от САЩ, че са известни 8 такива случаи, като един от тях е настъпил по време на клиничните изпитвания, а другите 7 са след издаването за употреба. „В САЩ са приложени близо 7 млн. такива ваксини“, поясни той.

Той уточни, че в България най-голям брой дози са приложени с ваксината на „Пфайзер“. Той допълни, че в различни възрастови групи има различни ваксини. По думите му профилът на лицата, на които е поставена „АстраЗенека“е различна и от двата пола. Кирилов каза още, че за да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблеми с ефикасността и качеството. „На този етап съотношението полза-риск е положително, може да се прилага и съответно ваксината се прилага“, каза още той и обясни, че засега не се обмисля изтегляне на „АстраЗенека“. „Неизползваните дози на оксфордската ваксина, могат да бъдат дарени. При лица, при които не са настъпили нежелани сериозни реакции, е препоръчително да се постави втората доза от съответната векторна ваксина“, посочи Богдан Кирилов. По думите му няма сигурност дали ваксините, които се произвеждат сега, ще бъдат ефективни след 1 година, срокът им на годност е много по-кратък.

Относно смесването на различни ваксини Кирилов заяви, че се препоръчва консултация и преглед със специалист.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови