София. На този етап няма индикация ваксинацията с „АстраЗенека“ да бъде прекратена. Това каза в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
„Оценката на Европейската агенция по лекарствата към момента показва, че съотношението полза-риск е положително и се препоръчва прилагането на ваксината в съответствие с разрешението и за употреба. Очакваме становището на ЕМА по отношение на допълнителния анализ, който се извършва, за данните за безопасност. Ваксинационният щаб продължава работа. В понеделник имаме заседание, на което ще бъдат обсъдени много важни неща. След това ще има брифинг, на който ще бъдат представени нови данни.“, обясни той.

По думите му становище на Европейската агенция по лекарствата ще има в края на следващата седмица.

Той припомни, че заплащането на ваксините става след получаването на доставката.
„В следващите седмици, в зависимост от ситуацията и анализа на данните, съответно ЕК може да предприеме действия в различно посока, но към момента данните показват, че ваксината може да бъде прилагана. Има възможност и за препродажба или дарение, като това е една от основните ваксини, която ще бъде прилагана по платформата КОВАКС която организираме от СЗО“, посочи директорът на ИАЛ.

Богдан Кирилов коментира варианта втората доза на ваксината да е на различен производител, като посочи: „Това е от основните хипотези, върху която работят всички водещи експерти в Европейския съюз. Все още няма категорична препоръка, въпреки че част от държавите като Германия, индикираха, че обмислят втората доза да бъде от иРНК ваксина“.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови