София. Над 75% от ваксините, които ще пристигнат в България до края на юни, са иРНК. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Продължава оценката на Европейската агенция по лекарствата на всички данни, свързани с безопасността на всички, разрешени за употреба ваксини, в частност за оксфордската ваксина и ваксината на „Янсен“. В момента Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност и Комитетът за лекарствени продукти в хуманната медицина извършват допълнителен анализ във връзка със съобщените много редки случаи на необичайни тромбози, в съчетание с нисък брой на тромбоцитите. Знаете, че тази седмица излезе информация и от американския регулатор и в Америка беше преустановена ваксинацията с ваксината на „Янсен“. Очакваме следващата седмица около четвъртък ЕМА да излезе със становище“, посочи Кирилов.

„В момента, освен данните за безопасност, се анализират и предоставени данни от всички държави-членки по отношение на епидемиологичното развитие в държавите: брой хоспитализирани лица, за да може да бъде направен анализ и в контекста на риска от тежко протичане на заболяването, тъй като едно от основните усложнение при коронавируса са именно тромбозите“, допълни той.

Кирилов припомни, че се очаква до края на юни в България да бъдат доставени 3,5 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“, около 450 000 дози от „Модерна“, около 1 милион от оксфордската ваксина и около половин милион от ваксината на „Янсен“.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови