София. ЕМА потвърди положителното съотношение полза-риск на ваксината на „Янсен“. Това каза на брифинг в Министерски съвет директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва анализ и оценка на наличните данни за всички разрешени за употреба ваксини. В началото на седмицата ЕМА потвърди положителното съотношение полза-риск на ваксината на „Янсен“, след допълнителния анализ на данните за безопасност, което позволява на държавите в ЕС да продължат ваксинационните си кампании, включвайки тази ваксина. На 15 беше първата доставка от 14 400 дози от ваксината на „Янсен“, като днес очакваме информация от компанията и за следващата доставка. Първоначалните данни са за 26 април – 24 000 дози“, допълни Кирилов.

Той отбеляза, че основно предимство на ваксината на „Янсен“ е, че е еднодозова. Ток уточни, че продължава и оценката на ваксината на „АстраЗенека“ от европейските здравни власти, като се очаква ЕМА да оповести информация, свързана с това утре.

„Продължава оценката на ваксината на „Кюрвак“, на „Новавакс“. Очакванията са за становище на ЕМА през юни или юли. Продължават преговорите с производителя „Синовак“ от Китай и за руската ваксина. Няма актуализация на информацията, спрямо миналата седмица. Очаква се да бъде извършена инспекция на място в Русия през май, след което ще получим информация и за това кога се очаква официалното становище“, добави още директорът на Агенцията по лекарствата.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови