София. В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност. Това каза пред журналисти председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Кирилов уточни, че има ваксини с изтекъл срок, при които не са усвоени всички дози във отворените флакони – те са бракувани и ще бъдат унищожени.

„Европейската агенция по лекарствата препоръча да се удължи срокът на годност на ваксината на „Пфайзер” от 6 на 9 месеца“, допълни той и уточни, че решението е одобрено през септември от Европейската комисия.

„Това е валидно както за партидите, които ще бъдат произвеждани след тази дата, така и за всички произведени до този момент след юни 2021 г.“, поясни Богдан Кирилов.

„За част от произведените количества ще има разлика меду информацията на опаковката и реално одобрения срок на годност“, поясни той. По думите му старите партиди не могат да се преопаковат, като заради това срокът им се удължава автоматично.

Богдан Кирилов коментира, че от средата на годината е силно занижен интересът към ваксината на „Астра Зенека“. „От тях са приложени 480 хил. дози. В България има най-много дози от „Пфайзер“ – приложени са близо 1,7 млн. Около 320 хил. са използвани от ваксината на „Модерна“ и близо 340 хил. от ваксината на „Янсен“.Има достатъчно количество от ваксините“, поясни той

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови