София. Ако 5 ваксини получат разрешение за употреба, до юни месец ще бъдат имунизирани 2,5 млн. души. Това каза председателят на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг след пристигането на 5-ата доставка на ваксини срещу COVID-19 в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Очакваме решението на Европейската агенция в края на седмицата. Ако то е положително и ЕК издаде разрешение за употреба, то тогава във февруари месец ще може да има доставка и от оксфордската ваксина. Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба. Обнадеждени сме, че може да има и четвърта разрешена за употреба ваксина, което да ускори самия процес по ваксиниране“, коментира Кирилов.

На въпрос кога ще започне масовото имунизиране, той отговори, че всичко зависи от това кога ще получат разрешение за употреба и кога компаниите ще започнат да доставят. „Очакванията ни са след средата на март-април вече да имаме значително повече количества от това, което получаваме в момента, което ще ускори със сигурност процеса. Така или иначе към момента нямаме окончателна информация от „Астра Зенека“ и ЕК за първо тримесечие. Винаги работим с няколко сценария, така че да имаме гаранция, ако има някакво забавяне. Очакваме официално потвърждение за следващите количества. Когато някой от нас коментира брой ваксинирани лица до края на годината, винаги поставяме условия за това колко компании се включват“, допълни той.

По думите му индикативно се очакват се около 4,5 млн. дози, което означава, че 2,2 млн. могат да бъдат ваксинирани до края на годината. „При положение, че 5 ваксини получат разрешение за употреба до средата на годината, това означава, че 2,5 млн. индикативно ще могат да бъдат ваксинирани до средата на годината – до юни месец“, каза още Кирилов.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови