София. Отбелязахме Световния ден на здравето. По този повод по инициатива на БЛС на обяд медици от болниците и спешните центрове в страната запазиха едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки, за да почетат паметта на техните колеги, загубили битката с COVID-19. Тази година Световеният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят с пандемията от COVID-19 и непрестанната борба, която медиците водят ежедневно с коварната болест. Над 120 медици са загубили битката с болестта, които до последно и с достойнство са изпълнявали своя професионален и морален дълг.

Не закъсняха и поздравленията за медиците. Поздравления и благодарности отправиха политици, кметове и институции.
Пръв поздрави лекарите премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той благодари на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите, стоматолозите и фармацевтите, за които през последната година нямаше почивен ден. „Поздравявам здравните работници за професионалния им празник. Благодаря на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите, стоматолозите и фармацевтите, за които през последната година нямаше почивен ден. Но с много човечност и професионализъм те се справиха. Скърбим за медиците, които загубиха битката с болестта. Бог да ги прости!“, посочи Борисов. По думите му пандемията все още не е приключила, но с активното участие на всички, процесът на имунизация напредва и скоро ще успеем да се преборим с коронавируса.

Държавният глава Румен Радев удостои с почетен знак осем медици. По думите му медиците са останали без дъх от умора. „Повечето от вас работят в едни от най-натоварените сектори. Самите вие останахте без дъх от умора. Благодаря, че останахте и продължавате да сте на първа линия“, коментира той. Според него здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и финанси. Той подчерта, че водещ принцип на здравната ни система трябва да е правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести. Държавният глава отбеляза, че COVID-19 е разкрил болезнено недостатъците на смъртоносно болната ни системата.

Междувременно председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров заяви, че смисълът, който изпълва днешния 7 април няма как да бъде извън контекста на епидемията, която преживяхме и продължаваме да преживяваме и в настоящия момент. „Миналата година 7 април беше отбелязан с тревога от това какво ни очаква. Току-що в Европа беше навлязло това бедствие. Тази година вече можем да посрещнем тази дата с различни смесени чувства. От една страна можем да се гордеем, че знаем много повече за вируса. Можем да се гордеем, че сравнително успешно и добре българските медици се справиха с предизвикателството“, заяви д-р Маджаров и отбеляза, че много негови колеги са изгубили живота си.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови