Лечебната сила на билките е известна на всеки. Те могат да помогнат за преодоляване на различни здравословни проблеми и обикновено се понасят добре и от децата. Разбира се, билките също трябва да се използват внимателно, тъй като грешната дозировка може да има неблагоприятни последици.

Билковите вани за деца са едно от най-добрите приложения на лечебните растения при най-малките. Съществуват няколко лесни начина да ги подготвите. Например, с използване на разтворими компоненти, като гел с алое вера, сода бикарбонат и други, които изискват единствено да разтворите определената доза във водата за къпане.

Може също така да използвате и овесени ядки, които са с отлично въздействие при дерматит и суха кожа. Известно е, че овесената каша съдържа масла, които са супер полезни за кожата, както и други ценни компоненти. За я използвате като разтвор за вана обаче, трябва да я поставите в марлена торбичка, а не я разбъркате директно във водата. Нужен е само малко подходящ плат, около метър и може много лесно да я ушиете. След това накиснете торбичката с овесени ядки, напълнена само до половината, във водата за няколко минути.

Още полезни детски билкови вани могат да бъдат направени от отвара от лайка, мащерка, коприва и други растения. Бихте могли също да ги комбинирате помежду им:

  • Лайка с мащерка;
  • Коприва с риган;
  • листа от бреза с листа от касис

При първи признаци на настинка препоръчваме да направите на детето вана с евкалиптово масло. То е естествен дезинфектант и помага много при настинки  и грип.

Ако правите билкови бани и използвате пресни билки, то тогава първо трябва да ги залеете с вряла вода и да изчакате малко, за да се отделят полезните вещества.

След това прецедете и добавете водата към ваната.

Билковите вани са безценни за здравето на децата и ще им помогнат да се справят с много заболявания.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови