Безсънието при децата  е невротично проявление , което зависи от наследствеността, както и от характеристиките на нервната система. Лечението му се осъществява чрез физиотерапевтични методи.

Удобството е важно

Ако детето страда от безсъние,  първо проверете бебешкото легло –  колко удобен е матракът, възглавницата, дали на бебето не му е прекалено горещо. Модерните  родители предпочитат да купуват ортопедични матраци за деца. Не всички ортопедични матраци обаче са подходящи за деца. Деца под 3 години се нуждаят от матраци, които са добре вентилирани. Най-подходящ е кокосов матрак с дебелина от 5 до 8 см. За по-големите деца и юноши се препоръчват матраци от латекс.

Правилната диета

Друг важен фактор в борбата срещу безсънието е правилната диета. Преди лягане давайте на децата по-малко течности, не им позволявайте да ядат мазни и тежки храни преди лягане. Изключете шоколада и продуктите, които го съдържат от детската диета.

Време, прекарано на открито

Прекарвайте възможно най-много време с бебето на открито, това благоприятства добрия сън.

Ароматерапия

За да успокоите нервната система, запалете ароматна лампа или напръскайте ароматни масла в стаята преди детето да си легне да спи. За облекчаване на нервното напрежение и релаксация се използват масла от мащерка, розмарин, ароматен здравец, резеда, градински чай и пелин.

Народни средства за нарушения на съня:

Чай с лайка – пие се преди лягане.

Топло мляко с мед преди лягане –  отпуска и спомага за здрав сън.

Може да направите и торбичка със сухи билки /папрат и хмел/, които да поставите под възглавницата на детето.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови