София. На 4 декември в София и на 5 декември в Пловдив гост на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“ ще бъде специалистът по гастроентерология, метаболитна хирургия и затлъстяване доц. д-р Самет Ярдъмджъ. Това съобщиха от пресцентъра на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“. Той ще гостува по покана на управителя на „Медикъл Караджъ“ Звезделина Лютфи. В рамките на тези два дни специалистът ще проведе напълно безплатни консултации на български пациенти, нуждаещи се от консултация, второ мнение или лечение в чужбина за своите заболявания.

Това, което трябва да направят пациентите, желаещи да се възползват от безплатната консултация със специалиста, е да се обадят на телефоните на здравния център 0879 009 742 / 0878 500 940 и да запишат час за консултация.

Кой е доц. д-р Самет Ярдъмджъ?
Доц. д-р Самет Ярдъмджъ е специалист по гастроентерология и обща хирургия, метаболитна хирургия и затлъстяване.
Завършва с отличие Медицински университет – Анкара, след което продължава образованието си със специализация по онкологична хирургия и трансплантация на органи в онкологичния център на болница “MD Anderson” и болница „Memorial Hermann” – Хюстън, САЩ.
Завръща се в Истанбул и печели първо място в конкурс по обща хирургия. След успешно завършване на обучението си в същото време, д-р Ярдъмджъ става най-младия хирург в направление гастроентерология в Турция. Назначен е в Университетска болница, където преподава на студенти по обща хирургия и участва в множество проучвания за усъвършенстване на лапароскопската, бариатричната и метаболитната хирургии. Той дава и голям принос в изследването на органи за трансплантация. За всичко това е признат на Международния конгрес по трансплантации, където е награден с приз „Най-добър млад изследовател“.
През 2017 г. завършва обучение по ревизионна бариатрична хирургия в Белгия и тогава получава титлата доцент.
През цялата си кариера дотук взаимодейства с хиляди пациенти, работейки в центрове, извършващи повече от 2000 операции годишно.
Към момента доц. д-р Самет Ярдъмджъ практикува в клиниката по обща хирургия към болница Медикал Парк Пендик, Истанбул.

Той е член на:
– Tурската хирургическа асоциация
– Турското общество по гастроентерология
– Асоциацията за ендоскопска и лапароскопска хирургия
– Турската асоциация по хепатопанкреатобилиарна хирургия
– Турското дружество по хирургия на затлъстяването
– Дружество за бариатрична и метаболитна хирургия
– Международната федерация по хирургия на затлъстяване и метаболитни нарушения (IFSO) .

Специалностите на доц. д-р Ярдъмджъ включват:
– Бариатрична хирургия
– Метаболитна хирургия
– Туморна хирургия
– Ръкавна гастректомия
– Лечение на Гастроезофагеален рефлукс
– Стомашно-чревна хирургия
– Стомашна хирургия
– Лапароскопска хирургия
– Лечение на възпалителни заболявания на червата
– Колоректална хирургия

По отношение на метаболитната хирургия доц. д-р Ярдъмджъ извършва операции за:
– Намаляване обема на стомаха за стопиране усвояването на храната.
– Стомашен байпас /лечение на сънна апнея, астма, висок холестерол, нарушения мастната обмяна, диабет тип II, хипертония, подагра/.
– Ревизионната хирургия – вторична бариатрична хирургия.
– Стомашен ботокс – нехирургичен метод, чрез който се постига намаляване на апетита.

По отношение на гастроентерологичната хирургия доц. д-р Самет Ярдъмджъ извършва лечение на:
– Улцерозен колит
– Туморни образувания на стомашно-чревния тракт
– Болест на Крон
– Диагностика и лечение на гастроезофагиален рефлукс
– Гастроскопия
– Колоноскопия

Кои пациенти са подходящи за бариатрична хирургия?
Пациентите с индекс на телесна маса над 40 кг / m2 трябва да бъдат лекувани чрез бариатрична хирургия.
Пациенти с индекс на телесна маса над 35 кг / m2 и които имат заболяване, което може да се лекува чрез бариатрична хирургия (като диабет, хипертония, коронарна артериална болест или сънна апнея).

Какво е стомашен балон?
При този метод празен балон се вкарва в стомаха чрез ендоскопско устройство. След това, балонът се надува, създавайки пълнота в стомаха на пациента, създавайки усещане за ситост. Този метод не е оперативен, не изисква обща анестезия и не причинява анатомична или хормонална промяна. Препоръчва се балонът да остане в стомаха за максимален период от 1 година. Трябва обаче да се отбележи, че това е временно решение.

Видовете бариатрична хирургия:
Има няколко хирургични метода, които могат най-общо да бъдат разделени в 3 групи.
1. Операция за намаляване обема на стомаха:
– Ръкавна гастректомия – Това е най-често провежданата интервенция сред операциите за намаляване на обема на стомаха. При нея стомахът се трансформира в тънка тръба и така количеството на храна, попадаща в него е по-малко. Частта на стомаха, която отделя хормон на глада се отстранява, тоест апетитът намалява.
– Регулируема стомашна лента – При този метод около стомаха се поставя силиконова скоба, която намалява или увеличава обема си и има за цел да намали обема на стомаха. Този метод вече не се използва, освен в много специални случаи, поради честите усложнения.
– Стомашно прилагане – Базира се на намаляване на обема на стомаха чрез прегъването му. Този метод е останал като експериментален метод на лечение.
2. Операции, нарушаващи усвояването на храната. Храната заобикаля част от тънките черва, избягва се навлизането на хранителните вещества в кръвта.
3. Операции, разработени чрез комбиниране на първите два метода, като например стомашният байпас или мини стомашен байпас.

Не всеки хирургичен метод е приложим за всеки пациент. Идеалният тип операция трябва да бъде определен въз основа на характеристиките на пациента.

Метаболитна хирургия:
Метаболитната хирургия лекува много заболявания, включително диабет. В различна степен се повлияват и могат да се възстановят: хипертония, сънна апнея, астма, нарушения на холестерола, мастна чернодробна болест, подагра, ставни заболявания като дискова херния, дори мигрена. Естествено, рискът от инфаркт също намалява в следоперативния период. Вероятността при жените от развитие на рак на гърдата и матката значително намалява. Освен това, намалява вероятността от развитие на колоректален рак, рак на хранопровода, рак на дебелото черво, рак на бъбреците и панкреаса.

Ревизионна хирургия:
Колкото и добра да е една бариатрична хирургия, има малък риск от недостатъчна загуба на тегло или възстановяване на теглото. В тези случай може да се извърши втора бариатрична операция, която се нарича ревизионна. Ревизионните операции са много специфични процедури, изискващи сериозен опит и умения.

Какво представлява стомашният ботокс?
Стомашен ботокс – нов метод за отслабване, основан на принципа на инжектиране на ботулинов токсин в определени части на стомаха с помощта на ендоскоп. Стомашните мускули се свиват и времето за изпразване на стомаха се забавя, постигайки загуба на апетит при пациента.

Желаещите да се възползват от възможността за безплатна консултация с доц. д-р Самет Ярдъмджъ на 4 декември 2020 г. в София и na 5 декември 2020 г. в Пловдив, трябва да си запишат час предварително на:
– телефоните на „Медикъл Караджъ“: 0879 009 742 и 0878 500 940
– да заявят желания от тях час онлайн на https://www.medikara.bg/.

Прегледи няма да бъдат извършвани по време на консултациите. Безплатните консултации се провеждат на база медицинските документи, с които разполагат пациентите към момента.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови