Мелатонинът е хормон, който се произвежда от тялото по естествен начин. Съществуват и лекарствени продукти с мелатонин, които помагат при проблеми със съня. Безопасно ли е обаче да приемате мелатонин всяка вечер?

Безопасно ли е да приемате малатонин?
 © iStock

Естественият мелатонин се произвежда предимно във епифизната жлеза, намираща се в мозъка. Излагането на светлина инхибира производството на мелатонин, докато тъмнината го стимулира. Нивата на мелатонин в тялото започват да се повишават с напредването на тъмната част от деня. Те достигат своя пик в средата на нощта и започват да намаляват с наближаването на сутрешните часове.

Как действа мелатонинът?

Действието на мелатонина се изявява в потискане на сигналите в мозъка, които насърчава будуването. Лекарствените продукти с мелатонин се използват за лечение на различни проблеми със съня като: безсъние, при часова разлика, при работа на смени, проблеми със съня при деца. Обикновено лекарствените продукти с мелатонин започват да действат от един до два часа след приема. По отношение на дозата все още няма конкретно установени критерии.

Безопасно ли е да приемате мелатонин всяка вечер?

Краткосрочната употреба на лекарствени продукти с мелатонин се смята за безопасна. Продължителният прием на мелатонин, както и по-високите дози обаче, могат да доведат до странични ефекти. Някои от тях са: чувство на сънливост, главоболие, виене на свят, гадене, по-често уриниране. Някои от по-редките странични ефекти включват: раздразнителност, коремни спазми, леко треперене (тремори), безпокойство, объркване или дезориентация и ниско кръвно налягане.

Ако приемате малатонин и получите някой от изброените странични ефекти, спрете употребата му. Говорете с вашия лекар и обсъдете възможността да намалите дозата или да използвате алтернативен метод за лечение на проблемите ви със съня.

Добави описание

Безопасно ли е да вземете повече от една доза мелатонин?

Може би се чудите може ли да вземете още една доза мелатонин, след като вече сте приели една и все още не можете да заспите. Имайте предвид, че удвоената доза мелатонин увеличава риска от появата на странична реакция. Ако смятате, че мелатонинът не ви помага да заспите, спрете да го използвате.

Мелатонинът и други лекарства

Приемът на мелатонин може да взаимодейства с други лекарства, ето защо в някои случаи е по-добре да не го употребявате.

  • Лекарства за разреждане на кръвта: Приемът на мелатонин заедно с лекарства за разреждане на кръвта може да увеличи риска от кървене.
  • Лекарства при епилепсия: Мелатонинът може да направи тези лекарства по-малко ефективни.
  • Имуносупресори: Мелатонинът потенциално може да повлияе на имуносупресивните лекарства.
  • Лекарства за диабет: Употребата на мелатонин може да повлияе върху нивата на кръвната захар.
  • Лекарства за кръвно налягане: Кръвното налягане може да се влоши, когато се приема мелатонин.
  • Контрацептивни лекарства: Противозачатъчните хапчета могат да увеличат риска от страничните ефекти на мелатонина.

Добави описание

Тъй като добавките с мелатонин могат да ви направят уморени и сънливи, избягвайте да ги смесвате с други помощни средства за сън, лекарства за централната нервна система, както и алкохол.

Най-добре избягвайте приема на мелатонин, ако сте бременни, ако планирате бременност и ако кърмите. Употребата на мелатонин не се препоръчва също при хора с автоимунни заболявания, епилепсия, заболявания на бъбреците, чернодробни заболявания и при вече изявена алергия към мелатонин.

Прочетете още:

4 билки за добър сън

7 грешки, които допускате при безсъние

Съвети за добър сън

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови