Атопичният дерматит е хронично кожно заболяване, от което страдат около 2-5% от възрастните и 10-20% от децата в глобален мащаб. Сухота, лющене и сърбеж – това са най-разпространените симптоми. Как да се грижите за кожата, за да намалите тези раздразнения и да й осигурите комфорт и защита?

Атопичен дерматит - как да се грижите за кожата?
 © Eucerin

 

Какво е добре да знаете?

 • Една от болестите, които се срещат все по-често, е в пряка зависимост от замърсяването на въздуха и околната среда, както и от увеличеното използване на химични субстанции в бита. Заболяването атопичен дерматит (АД) е свързано с неспецифична свръхчувствителност към вещества от света около нас и води до суха кожа и зачервени участъци (дерматит), причиняващи силен сърбеж.
 • Заболяването се отключва по-често в семейства, където майките са изключително изрядни – лъскат и чистят с различни препарати. Така унищожават „полезните“ бактериите в дома, които помагат за тренировка на имунитета на детето. Без тях имунната система става ленива и си намира алергени, които са съвсем нормални, като домашния прах и акарите в него.
 • Други влошаващи АД фактори са: консумация на т.нр „бързи храни, консерванти, стрес, по студен климат, затлъстяване, прием на антибиотици в послеродовия период.  Смята се, че един курс антибиотично лечение в послеродовия период на детето може да увеличи с до 40% риска от развитие на АД. Вероятно това се дължи на промяна в т.нар. микробиом – това е нормалната микробна обвивка на кожата, чиито баланс се влияе от антибиотиците.
 • Сред факторите, които предпазват от развитие на АД в детската възраст, са: кърмене през първите 6 месеца след раждането; приложение на емолиенти, които укрепват кожната бариера на бебето веднага след раждането; умерено излагане на слънчева светлина; избягване на използването на агресивни сапуни върху детската кожа; избягване на контакта с някои животни, например котки, за които се знае, че обострят АД; разходки сред  природата и консумация на естествени храни без консерванти.
 • В семейства, в които родителите са с АД, съществува между 20 и 40% вероятност и детето им да страда от АД.
 • АД се проявява по-често при момчетата, отколкото при момичетата.
 • АД обикновено се подобрява през лятото и се влошава през зимата.

 

Продуктите Eucerin AtopiControl успокояват атопичната кожа и се грижат за нея

 

Къде се проявява проблемът?

Най-често засегнатите участъци се локализират в подколенните и лакътни сгъвки. При постоянното им чесане кожата загрубява, удебелява се, покрива се с корички.

Розовите сърбящи участъци могат да се наблюдават и на други места: на лицето, шията, раменете, ръцете, гърба.

Заболяването протича вълнообразно – ремисиите се сменят с влошавания, като невинаги е ясно какви са факторите, които предизвикват обостряне в определения момент.

Кожата, склонна към атопични проявления, изработва по-малко мастни компоненти – липиди, които осигуряват защитните функции на кожата и възпрепятстват излишното изпарение на влагата. При АД се наблюдават мутации в гена на структурния белтък на кожата, от който зависят киселинният баланс и влажността на кожата. Поради това кожната бариера е отслабена и е застрашена от инфекции в следствие на разчесване.

 

Продуктите Eucerin AtopiControl успокояват атопичната кожа и се грижат за нея

 

Лечение

Лечението на АД зависи от тежестта на заболяването.

 • При най-леките случаи приложението на медицинска козметика е достатъчно, за да повлияе сухотата на кожата и сърбежа и да предотврати появата на специефичните лезии на АД.
 • При леките към умерени форми на АД водеща роля имат локалните кортикостероиди, които се прилагат след консултация с дерматолог за определен период от време, като по време на терапията и след нея се прилагат емолиенти.
 • При средно-тежките и тежки случаи на АД се налага системна терапия – системни кортикостероиди и имуносупресори.

Продуктите Eucerin AtopiControl успокояват атопичната кожа и се грижат за нея

Продуктите Eucerin AtopiControl успокояват атопичната кожа и се грижат за нея

Серията съдържа уникален комплекс от активните съставки Ликохалкон A, който действа успокояващо, и Серамиди, укрепващи кожната бариера.

Когато се използват ежедневно, основните продукти за грижа за атопична кожа – масла за вана и душ, лосион за тяло, кремове за тяло, ръце и лице – намаляват сухотата, зачервяването и сърбежа и удължават периода между пристъпите.

Научете повече за  Eucerin AtopiControl>>>

 

Посъветвайте се с Вашия дерматолог, за да изберете заедно най-уместното лечение на АД. Успехът на терапията зависи от общите усилия на лекаря и пациента и е комбинация от медикаментозно лечение, медицинска козметика и промяна в начина на живот.

 • Този материал e изготвен с любезното съдействие на доц. Гриша Матеев и д-р Валерия Матеева, дерматолози от Кожна клиника към УМБАЛ „Александровска“.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови