Астигматизмът е очен дефект, който много хора имат.

Астигматизъм - симптоми и лечение
Астигматизъм – симптоми и лечение

Какво е астигматизъм?

Нормално е роговицата да бъде идеална сфера, а фокусирането на предметите да става в една точка върху ретината. При астигматизма роговицата има сплесканата форма, подобна на елипса или топка за американски футбол. При нея фокусирането на предметите става в множество точки, откъдето идва и проблемът със зрението ви. 

Не бъркайте астигматизъм с късогледство (миопия) или далекогледство (хиперопия), при които образът е фокусиран в една точка, но тя е пред или зад ретината, за разлика от астигматизма, където образът не е правилно фокусиран.

Може да страдате само от астигматизъм, без да имате други проблеми с очите, но астигматизмът може да е съпроводен и от късогледство или далекогледство.

Добави описание

Обичайно това е вродено и наследствено състояние, което може и да не се прояви в детска възраст, но с напредване на годините може да се обостри като проблем. Възможен е и другият вариант, при който детето има обострен астигматизъм в ранните си години, но с времето този проблем може да значително да намалее.

Освен по рождение, астигматизъм може да получите и след механична травма на очите или след операция на очите. 

Симптоми на астигматизма

Първите симптоми на астигматизма е проблемът с фокусирането и замъгленото зрение, както за близо, така и в далечина. Когато четат, хората с атигматизъм е възможно да виждат буквите като със сянка, а също е възможно да бъркат 4 със 7, 3 с 8, Х с К и т.н. При продължителната употреба на компютър, при четене на книга или шофиране пък е възможно освен да усещате зрението си все по-замъглено, но и да получите главоболие. Хората с астигматизъм често приспиват очите си в опит да фокусират образа, а също изпитват затруднения с виждането нощно време.

Какво е лечението на астигматизма?

Решението е със специални очила с т.нар. торични лещи, които имат голям ъгъл на пречупване на светлината в конкретна посока. Те са различни от стандартните диоптрични очила, така че не се заблуждавайте, че ако си купите готови диоптрични очила от супермаркета, ще решите проблема си. 

Възможна е също лазерна корекция за промяна на формата на роговицата. 

8 неща, които могат да увредят зрението ви >>>

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови