Основната превенция на коронавирусната инфекция е хигиената на ръцете.

И най-доброто лекарство е обикновеният сапун. Но има ситуации, когато измиването на ръцете ви не е възможно: например, след като току-що сте използвали градския транспорт. Ето тогава на помощ идват антисептиците.

За да се застраховате срещу вирусите и бактериите, трябва да изберете продукти, съдържащи алкохол. Такива антисептици са най-ефективни и не са вредни за кожата. Единственото възможно неблагоприятно нещо е че, при многократна употреба може да доведе до суха кожа на ръцете. Разбира се, това лесно може да се предотврати, ако използвате овлажнител.

Името на продукта е добре да съдържа думата „антибактериален“ или „антисептик“. Първите са по-евтини, но вторите водят до по-голям брой унищожени патогени.

Продуктите, които съдържат алкохол, имат доста остра миризма, но тя не остава дълго по ръцете, а изчезва около 20 секунди, след като сте използвали препарата.

За бебешка кожа обаче не се препоръчват продукти, разработени на базата на алкохол, затова там е добре да изберете алтернативи на водна основа. Те са по-малко ефективни, но все пак имат определен диапазон на защита и са безопасни за детето.

Правила за използване на антисептиците:

  • Изстискайте около 3 ml от продукта в дланта си и го разстелете по цялата повърхност на ръцете;
  • Разтърквайте ръцете си поне 30 секунди;
  • Обръщайте специално внимание на ноктите;
  • Изчакайте продукта да изсъхне;
  • Нанесете овлажнител, ако е необходимо.

Все пак помнете, че никой антисептик не може да се справи с патогените толкова добре, колкото сапуна. Мийте ръцете си всеки път след посещение на обществени места, тоалетни, превозни средства, преди и след хранене.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови