Всички вече сме наясно, че най-главното нещо в борбата с коронавируса е поддържането на чисти ръце. В много населени места дори антисептиците вече са се изчерпали в магазинната мрежа и това е причина много от хората да се принудят да си ги приготвят в домашни условия сами. Но пък сапунът, включително течният му вариант си остава достъпен, а и струва по-малко пари.

Антисептик или сапун?

„Антисептиците за ръце са удобни при пътуване  – ако току-що сте слезли от автобуса или сте излезли от магазина. Тогава, ако третирате ръцете си с антисептици, вероятността да пипнате вируси рязко намалява“, обяснява Неха Нанда от отдела за превенция на инфекциите в Университета на Южна Калифорния.

Друг лекар пък, че добре дезинфектираните ръце са ефективни за неутрализиацията на голяма част микроби, вируси и бактерии, но внимание – съвсем не са универсални за всички.   Следователно, те не са идеалното решение.

Атанасиос Мелисиотис, който е известен лекар от Университета в Пенсилвания, обяснява, че антисептиците наистина са практични, но не са чак толкова ефикасни като сапуна.

Все пак доста от фирмите предлагат на служителите в своите офиси големи бутилки антисептици като заместител на сапуна. Лекарите обаче разкриват, че те трябва да се използват единствено ако в сградата липсва вода. Защото, оказва се, антисептикът не премахва замърсяванията. Докато сапунът ги отстранява, а също така убива и микробите, свързва се с тях помага да се отмият от кожата с водата.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови